sourze.se

2002 från A till Ö

I stort och smått genom mina grönmelerade ögon.

Ali G goes långfilm och Lena V goes kulturellt imbecill. Snubben är stundom lysande i sin TV-show, men in da house är han plump, plump, plump. Han blir förtjänstfullt sågad jäms med nikedojjorna, samtidigt som jag ligger i skrattkonvulsioner. En enda scen, men den är årets roligaste. Tack, Ali!

Bokmässan i Göteborg. 56 timmar med alla sinnen i rörelse. Kramade Ulups. Lyssnade till Vestlin. Såg Englund. Drack pilsner med Sten. Kände doften av Niemis aftershave.

Centralstationen i Bastuträsk tycks en smula liten när jag kommer hem. Men i ryggsäcken ligger det fortfarande kvar minnesbilder som jag plockar upp, allt eftersom.

Dör gör Anders. 37 år. Trots att han lovade annat. Hans blodådror har så många små brock att dom spricker samtidigt som han ligger i landstingets säng och väntar på levertransplantation. Blodet samlas i magen och han spyr upp 4 liter inom loppet av ett par timmar. Tranfusionerna hinner inte fylla på i den takten och strax efter 16, en solig sensommardag i augusti, förklaras han död. R.I.P

En stor explosion på ett diskoket fyllt med dansade semesterfirare förpassar Bali från paradiset till helvetet och tar oskulden av oss resenärer. There is nowhere to run. Nowhere to hide.

Fiaskot i Salt Lake City kan sammanfattas i fyra ord: Vitryssland. Dåligt ligg. Nesp.

Grattis, Janica Kostelic och Ole Einar Björndalen som, av förhoppningsvis egen kraft, kröntes till OS-drottning respektive OS-kung. Hä ä bar å åk.

Hett som i en bakugn är det inne på kiosken, där jag tvingas stå hela sommaren. Lika hett är det utanför. Det förtäljer alla lediga kunder som iklädda shorts inhandlar glass och dricka inför avfärden till badstranden. Inget ont som inte för något gott med sig tänker jag skadeglatt när jag iklädd min vita hud sover gott om nätterna, medans det är allmänt vak och insmörjning av vidbränd hud som dominerar övriga sovrumsaktiviteter i kvarteret.

Ingenmansland träffar mig rätt i hjärtat. Krigets meningslöshet är skildrad med den svarta humor som balkanerna förfinat till stor konst. Slutscenen - där soldaten som blivit en alltför het politisk potatis och blir lämnad ensam kvar, liggande på en apterad mina, stirrande upp i den svarta natten - sitter som klistrad på min näthinna.

Janne Josefssons metoder för undersökande journalistik är ständigt ifrågasatt. Med all rätt. Granskarna måste också granskas. Men. Han gräver upp kommunalpolitiska vardagsrasister i dom varma valstugorna och föräldrar som får träffa sitt barn 4 timmar i månaden, bland annat för att dom bytt blöjor för ofta och tillagat vällingen på ett felaktigt sätt. Hur man än vänder på det mår man lite illa.

Kriget mot terrorismen är årets tema "Var jag mig i världen vänder, står min lycka i Bush händer". Men sorry, Bush, du skrämmer mig lika mycket som vilken flygplanskapare som helst.

Längden på fötterna har inte - som man tidigare trott -något samband med längden på det manliga könsorganet, visar en brittisk undersökning. Attans vilken osis för min livliga fantasi som fick sig en törn, men tack och lov finns det ju forfarande pekfingrar att grunna sig rodnande över.

Miss World ska gå av stapeln i Nigeria, men flyttas till England efter kravaller som kostar över 200 människor livet. Varför passade man inte på att flytta tävlingen till något annat förlegat universum där den hör hemma?

Nissena på låven är en tiopoängare i adventskalenderhistorien. Femton minuter daglig norsk dokusåpesatir får mig att fnissande må mumma inför julen. Heja Asbjörn!

Ordet dokumentärfilm får ytterligare en dimension. Armin heter mannen som via internet lyckas få kontakt med människor som är villiga att låta sig dödas, styckas och ätas upp. 42-årige dataexperten Bernard anmäler sig som frivillig, får sin penis avhuggen, dinerar av den tillsammans med Armin innan han tags av daga. Allt under videolinsens granskande öga.

Poliserna som nu ska gå igenom Armins alla videokassetter - det hittades nämligen en ansenlig mängd VHS:are hemma hos kannibalen - har en hårdsmält uppgift att tugga i sig.

Qvinnor kan! Vika ut sig.

Rosengren hittar en ny ung pingla till kvinna, skiljer sig med motiveringen att han har för tung arbetsbörda, för att några månader senare lämna regeringen. Mannen har fortfarande inga Tabun, men den nya pinglan gillar att stryka hans skjortor. Wohoo!

Socialdemokraterna vinner valet. Intet nytt under solen.

The Bachelor blir en stor succe i hemlandet USA och köps in av Kanal 5. Jag ser bara tre avsnitt av serien och är fortfarande övertygad om att det är ett skämt. Finns inte en chans att den kan vara allvarligt menad. En halvtaskig smörcharmör som under ett par veckor ska hångla upp 25 kvinnor för att hitta sin blivande fru? Haha, them yankees behaga skämta med oss aprillo.

Utan att jag hunnit med fyller jag plötsligt 36 år. Nej, det måste vara nåt fel. Jag har inte hunnit bli 36!

Världsläget känns stundom absurt och surrealisktiskt. Ibland finner jag mig själv stående vid fönstret, tittande upp mot himlavalvet medan jag funderar på vilken glödande oroshärd vi besitter. När jag med några få ord försöker sammanfatta blir jag gråtfärdig över det som överskuggar alla andra: Lidande.

Xtrapriserna på multimiljadärernas integritet eskalerar. Foppa säljer in sig till Falcon för att spä på ytterligare några droppar i sitt gigantiska pengahav medans Sudden nasar Donken-burgare. Puckat.

Ytterligare ett hedersamt mord begås av en förorättad far. Må ingen glömma Fadimes kamp för ett självständigt liv och må vi ena våra krafter för att i framtiden söka förhindra släckandet av kvinnoliv. Allt i den helige faderns namn.

Zipfer återfinns först på en blygsam 18:e plats i min ölliga, som toppas av härliga porlande tjecker såsom Staropramen, Gambrinuz, Pils Urquell och Starobrno. Tack för ett mustigt 2002, vi lär ses snart igen! Rap.

Årets frispark lyckas Anders Svensson dundra in mot Argentina och Sverige vinner dödens grupp i fotbolls-VM. Lika förarglig som frisparken var snygg är Svenssons skott i ribban under slutminuterna av åttondelen mot Senegal. Afrikanerna dansade vidare i VM medan medelsvenssons dansade hem till svedala.

Ärlighet vara längst, påstår dom. Nänä, fråga snubben som blir ofrivillig heroinhälare och beslutar sig - trots hotbilden - att anmäla det till polisen. Starkt, du gjorde det enda rätta! sade herr domare och burade in honom.

Önskar oss alla ett gott slut på 2002 och ett skimrande fredligt proppmättat 2003!


Om författaren

Författare:
Lena Vikberg

Om artikeln

Publicerad: 16 dec 2002 13:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: