sourze.se

Lägg ner luciaomröstningarna!

Poängen med luciatävlingar är att betrakta flickorna som enbart objekt.

Lucia närmar sig. Många tidningar ordnar luciatävlingar där den sötaste flickan ska röstas fram. Det blir allt vanligare att flickornas foton publiceras utan namn. Bakgrunden är att när namnen publicerats så har flickorna blivit utsatta för olika typer av trakasserier av män.

Jag tror att man måste inse att flickorna blir trakasserade därför att poängen med alla skönhetstävlingar är att betrakta deltagarna som enbart objekt. Tävlingen förstärker bilden av flickorna som namnlösa varelser vars enda syfte är att behaga och vara vackra. Män med en föraktfull kvinnosyn tycker sig få den bekräftad och anser sig ha rätt att bete sig illa mot flickorna.

Kanske är det dags att lägga ned alla typer av skönhetstävlingar, oavsett om det gäller lucia eller Miss World. Det ligger en inpyrd stank av förlegad kvinnosyn över dessa arrangemang. Det går alldeles utmärkt att fira Lucia utan att firandet måste föregås av offentliga skönhetstävlingar.


Om författaren

Författare:
Gudrun Schyman

Om artikeln

Publicerad: 06 dec 2002 14:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: