sourze.se

Den stora Berlinloskan!

Jag väntar pá 2012 - Berlin staden som växer krummt - bajsar hundarna fortfarande pá gatan?

1. Brytningen är total och den blir mindre och mindre ju längre sedan 1989 var melan nytt och gammalt här. Helskotta vad det går tyska businessmen på min gata. Med ritningar i handen och planer smidda i huvet. Dom har antagligen köpt ut det mycket fina och lika risiga sekelskiftshuset, och börjar nu bygga om.

2. Studenter som jag bor, om dom vill i sjyssta kyffen utan varmvatten och med stenkolseldning. Sjyssta, inte för att dom är varma och ombonade med marmortrapp och samma glas i fönstren utan för att de ligger centralt .

3. Minnen av ett isolerat tyskland kommer över en ganska ofta. Vet ej om det är på grund av Englands före detta, välde som de flesta äldre som ett statement vägrats engelskan, eller om de bott i forna öst inte haft råd eller om den tyska filmindustrin, styrs av något stort nationalistiskt parti som enträget dubbar och dubbar. När Julia Roberts tyska alter dör hittar de lätt en ny så folk slipper engelskan!

4. Ganska lite färg finns kvar på east galleries murslatt. Sparad som ett minne som ett konstverk, cirka 1 kilometer mur, men färgen lossnar som färgen hemma i mitt tak. 2000 gjordes nya målningar på muren , den snackar om fred och så vidare...

5. Massor av hundar går lösa överallt här i berlin. Dom nosar och viftar på svansen men dom har aldrig rört mig i alla fall. Verkar som hundarna mår bra för dom inte känner sig fängslade och ofria. Bajs överallt!

6. Folk super, på fler ställen än svenskar och ensamma unga pojkar pá bussen med öl i handen är lika vanligt som ensamma unga tjejer med några eurocent i handen utanför Mcdonalds.


7. Potsdamer Platz. Är man där är man som inuti en stor artificiell glas och metallmage med otroligt skum belysning. Där finns allt i form av högteknologi, bio, olika spel och andra sjuka saker. Det är som en tropisk djungel av dyra material och blinkande plasmaskärmar.

8. Det som P.Plz har att erbjuda kompletterar upp halva Berlin. Skulle man jämna ut alla summor som lagts ner pá Berlin skulle det se ut som en medelstad i sverige. Bara det att här är brytningen så sjuk och stor att varannat hus är äckligt nytt och Astrid Lindgren-vackert. Medan varannat ser ut som en gigantisk tändsticksask. Undrar vad grannarna tycker om varandra.

9. Men efter ett tag blir man också van vid denna verklighet och att det kan funka på olika sätt, men man undrar hur länge det kommer vara såhär. På min gata som ligger precis vid den forna gränsen före detta öst, är redan flera hus på gång att bli fräsha och min slutsats dyra?.


10. Jag tänker mig om 10 år Berlin som Stockholm med bostadsbrist och allt för snabba renoveringar som bara superrika har råd med. Sorry konstnärer snart spottar Berlin ut oss, Tirana i Albanien nästa bitte!


Om författaren

Författare:
Rebecca Eriksson

Om artikeln

Publicerad: 28 nov 2002 10:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: