sourze.se

Rysk Kaviar: 200 euro

Datorspelet "Greppa euron" är förolämpande mysigt.

Att gissa när EMU-omröstningen kommer äga rum är som att uppskatta börstveckligen under kommande decennium. Men för att gardera sig och vara ute i god tid har Svenskt näringsliv bestämt sig för att satsa på ungdomen. Har de riktig otur dröjer omröstningen så länge att det bara är de som är ungdomar nu som får rösta. Nåväl. Satsningen består i alla fall av hemsidan www.eurofakta.se och spelet "Greppa euron", tänkt att användas av skolklasser. Så jag loggar in, uppger mitt namn och min klasstillhörighet och sätter igång.

------------------------------------------------

"Det började med att någon på skoj kastade ut ett glas vatten genom fönstret, men nu står hela kvarteret och antingen skeppar ut vatten i baljor och skurhinkar, eller sprutar med vattenslangar. De rusiga demonstranterna på gatan nedanför är förtjusta. Aqua! Aqua! Aqua! Och så stiger plötsligt kören flera oktaver till rent illtjut när vattnet äntligen kommer. Det rinner sakta utmed ryggraden, precis som en snöboll innanför den svettiga overallen om skolvintrarna, men nu är det välkommet. Den andalusiska kvällen är het, efter en dag med över 40 graders värme. Och stämningen är hög. Torsdagens fackliga demonstration där arrangörerna beräknade 100 000 deltagande gav mersmak. Galna trummor skallar i öronen och banderollerna höjs. Stolta ger vi oss av, ovetande om att vi har blivit 400 000 tillsammans i kväll mot EU."

---------------------------------------------------

Andra frågan i EU-spelet: "Vilken artist föddes samma år som Grekland gick med i EG?" Svaret är Britney Spears. Annat nyttigt man får lära sig är att 204 gram rysk kaviar kostar 200 euro och att tjeckerna dricker mest öl av alla i Europa. Men förutom att spelet är förolämpande mysigt är det också dåligt rent konceptmessigt. Med en vanlig standarduppkoppling tar sidorna flera minuter att ladda, bara för att en tecknad tant ska komma fram i rutan och fråga en vilka länder som är med i EU.

-------------------------------------------------

"Vi bor hemma hos Estrella, en av de huvudansvariga för Attac:s del arrangemangen kring toppmötet. När hon fick höra att vi skulle komma till Sevilla öppnade hon sitt hem och inkvarterade oss, trots att vi allt som allt blev sju stycken. Solidariteten är viktig, och hur skulle vi kunna komma till Sevilla för demonstrationerna om vi inte hade någonstans att bo? Tältet får ligga nerpackat, vi sover i sängar i natt."

-------------------------------------------------

Förutom att hela spelet är en förgullning av hela eurofrågan, är det största problemet självklart de "fakta" som presenteras i slutet av spelet. Bland annat kan man läsa: "EMU är som en av de där ritboksbilderna där konturerna är uppritade men man färglägger själv. Så länge man håller sig innanför linjerna kan man måla grönt hår på prinsessan om man vill. EMU har vissa regler, till exempel att man har låg inflation och inte för stora underskott i statens finanser." De åtgärder man vidtar vid inflationsbekämpning står nämligen i direkt motsättning till bekämpande av arbetslösheten: en åtstramning i politiken vid fel tillfälle kan få direkta följder i form av arbetslöshet. "Vissa regler", oj då.

En annan godbit under rubriken "Vad ändras för Sverige?": "Om vi går med i EMU:s tredje steg och inför euron kommer inte vår centralbank vara helt självständig längre, men istället kommer vi vara med i ECB-rådet och bestämma vad den Europeiska Centralbanken ska göra." Ups! Fel igen. Sant att den svenska centralbanken inte kommer att vara självständig, den egentliga ekonomiska makten ligger ju då hos ECB, men att vi genom ECB-rådet kan påverka den ekonomiska politiken är direkt lögn. Styrelsen i ECB har nämligen direkta regler där all påverkan utifrån, vare sig det gäller fackföreningar eller enskilda länders regeringar, är helt förbjuden.

---------------------------------------------------

"Ännu en stark manifestation av den EU-kritiska, europeiska vänstern är till ända. Döda kroppar av flyende människor sköljs upp på Spaniens strand, men i kampen mot den restriktiva flyktingpolitiken med transportörsansvaret som aktuell fråga står vi enade och säkra. Fabriker läggs ned, människors arbeten och inkomstkällor trollas bort, men mot flexibilitet och utförsäljningar står: vi..."

----------------------------------------------------

Så när jag sitter där och ser den ena glatta sidan rullas upp efter den andra sviktar jag inte en millimeter. Man skriver inte en infosida för EMU och säger rakt ut att den ekonomiska politiken kommer att gå förlorad. Att arbetsrätten försvagas. Att högsta målet är inflationsbekämpning som indirekt cementerar arbetslöshetens nuvarande nivåer. Så de gör så här i stället.

-----------------------------------------------------

"Skrattar lite grann. Det är så himla coolt. Ett enat, medvetet, starkt motstånd. För en annan värld är möjlig. Otro mundo es possible."


Om författaren

Författare:
Anna Morvall

Om artikeln

Publicerad: 26 nov 2002 15:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: