sourze.se

Låt barnen vara!

Gå efter föräldrarna.

Skolan, vad är barns bild av skolan? Jo, en plats där man lär sig saker och ting. En plats där man träffar sina kompisar. En plats för kunskap och lek helt enkelt.

Vad däremot barn inte förväntar sig är att de ska kissa i en behållare på beställning när de kommer till skolan.

Det verkar som om Lena Wahlgren saknar grundläggande kunskaper i hur man ska behandla barn. Att kräva en slopning av åldersgränsen för drogtester är enkelt, men berätta för mig hur man skall göra för att förklara för en 11-åring att hon skall kissa i en behållare för att några politiker ska bli säkra på att hon inte knarkar?

Nu är det inte sagt att det inte finns barn som tar droger, jo, dessa finns och personligen finner jag detta oerhört sorgligt. Men att ta och skälla efter barnen är ganska meningslöst, när ett barn har gått så långt att hon provar droger då kommer hon knappats att lyssna på oss vuxna än mindre acceptera att drogtesta sig. Införan av en sådan test kommer helt enkelt att driva bort dessa barn från den trygga skolan och ut på gatan och jag tror att detta är en scenario som ingen vill se.

Lena Wahlgren skriver att en del skolor samarbetar med Föräldrar Mot Narkotika, detta ser jag som oerhört positivt.

Sedan skriver hon att vissa föräldrar inte orkar ta detta steg och då kan drogtester vara till hjälp. Här reagerar jag. Föräldrar som inte orkar hålla reda på sina barn och därmed utelämnar dem åt åt Gud vete vad och ett förslag på en lösning där man går efter barnen istället för att dra föräldrarna i örat.

För visst är det så att det är dessa föräldrar som är brottslingarna?

Jag menar jag har också föräldrar, det har vi nog alla haft någon gång. Mina föräldrar höll ett öga på mig, pratade med mig och förklarade för mig. Resultatet är att jag aldrig har provat någon form av narkotika eller ens rökt en cigarett. Ett par ord från mina föräldrar räckte med andra ord för att jag skulle hålla mig ifrån droger.

Samtidigt hade jag en vän som alltid skröt om den frihet han fick av sina föräldrar, han pratade alltid om hur väl hans föräldrar förstod dagens ungdom och hur de lät honom expermentera. Denna vän har idag blivit en frekvent besökare hos socialen för ett par drogproblem.

Barn är som lera, det gäller att forma dem varsamt och det gäller att så det frö som i framtiden ska slå ut i en stark människa. Dagens uppfostran misslyckas markant med detta, dagens föräldrar förstår inte att deras barn inte vill vara hur fria som helst, de förstår inte att deras barn behöver dem.

Och detta är en av de stora anledningarna till att barn missbrukar narkotika, de lata föräldrarna som ser barn som en statussymbol mer än något annat. Det är här politikerna skall gå in och utöva sitt inflytande, det är här narkotikan skall bekämpas.

Lämna barnen ifred, låt dem växa upp, låt dem insupa livets kunskaper, låt dem leka i korridorerna utan hotet att dras in i en toalett för veckans drogtest.

Till sist vill jag ställa en fråga till Lena Wahlgren. Skulle du acceptera oanmälda drogtester? Jag har nämligen en plastburk här.


Om författaren

Författare:
Naseer Alkhouri

Om artikeln

Publicerad: 26 nov 2002 15:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: