sourze.se

Persiskt bröllop

Satt och tittade på mammas kusins bröllop som ägde rum i Teheran för sisådär en månad sedan.

Det var kul, riktigt kul. Alla människor, allt jubel, all dans. Det var dans hela tiden, med en liveorkestergrupp. För att inte tala om alla dessa olika maträtter som var dukade på rad. Smaskigt!

Kunde inte undvika musikens fantastiska rytmer – höjde volymen och dansade... Tog på mig något festligt och fortsatte min egen lilla fest. Det var riktigt kul.

---

Idag kommer tusentals studenter på universiteten i Iran att fortsätta strejka.

Nyligen har man gripit en lärare som har kritiserat friheten i landet. Idag sitter han i fängelse, och dock inte helt förvånande är han dömd till döden. Eller hur ska man formulera det; han blev dömd till döden, men nu påstår man att domaren råkade ta fel - allt detta för att man har börjat känna den alltför starka pressen, främst från utlandet – för inte betyder folkets åsikter ett skvatt.

Länk: news.gooya.com
Länk: bbc.co.uk

---

Höjde volymen och fortsatte.

Kändes härligt underbart. Sjöng med...

---

Jag drömmer om framtidens Iran. Där studenter och unga ska leva ett liv utan droger, självmordstankar, pessimism. Att de ska kunna se något positivt inför framtiden.

Så, nu efter 23 år kanske det kan bli något trots allt, men ändå känns det långtifrån en verklig dröm. Liknande demonstrationer har ju ägt rum tidigare, för att inte nämna sommaren 1999 - samma sak. Men denna gång hoppas jag att det går ett steg längre.

Förra året begav jag mig till Iran för att återigen få umgås med nära och kära. Jag fick se något som jag lär minnas ett bra tag: Man hade gripit tre unga killar och anklagat dem för att ha varit berusade vilket egentligen var en påhittad lögn. Dessa tre ungdomar blev extremt torterade, officiellt. Vad gör man inte för att skrämma upp folk.

Senare på dagen såg jag en bil där en av dessa killar fanns bunden. Blod droppade från alla möjliga håll. Hans liv var över.

Obeskrivligt.

Ett persiskt bröllop fortsätter, medan andra torteras.


Om författaren

Författare:
Haleh Nowroozi

Om artikeln

Publicerad: 17 nov 2002 12:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: