sourze.se
Artikelbild

Den moderne trollkarlen

I dessa Fantasy-tider av rollspel, TV-spel, dataspel och Sagan om Ringen-filmer är trollkarlar ett hett ämne. Den här berättelsen handlar om en verklig trollkarl och känslosnärjare.

Min berättelse handlar inte om riktigt samma typ av trollkarl som förekommer i Fantasy-världen. Det här är en modern trollkarl. En illusionist.

Den moderne trollkarlen heter inte Gandalf eller Saruman eller något sådant. Låt oss kalla honom Stefan. Om det alldagliga namnet inte känns värdigt en trollkarl så står det läsaren fritt att använda sin search-and-replace-funktion för att ersätta alla förekomster av namnet Stefan med valfritt namn. För jag tar för givet att du i dessa moderna tidevarv sitter vid din dator och läser denna text.

Nåväl, låt mig berätta om Stefan den moderne trollkarlen. Det hela börjar några månader innan Stefan dök upp i mitt liv. För ett par år sedan fanns en kvinna i mitt liv. Vi kallar henne för Maria. Jag och Maria tyckte om varandra och hade barn tillsammans. Vi tyckte att vi bodde lite trångt i vår lägenhet och bestämde oss för att skaffa ett hus. Det skulle bli närmare till skola, dagis och arbete. Livet skulle bli enklare.

Vi byggde vårt nya hus. Men innan vi flyttade in hände något som ändrade min framtid. Min flickvän misstrivdes på sitt arbete och fick erbjudande om ett nytt jobb på en liten firma. Det var inte samma trygghet men verkade stimulerande och utmanande. Jag uppmuntrade henne att ta chansen och det gjorde hon till sist. Föga anade jag att där fanns en trollkarl på det lilla företaget. En trollkarl som med sina moderna trollformler skulle komma att vända upp och ner på vår värld.

Jag ska berätta lite om de metoder som denne moderne trollkarl använder och vilket mål han har med sina trollkonster. Låt oss börja med målet. Men några enkla trollformler kan han snärja, förtrolla och förvrida känslorna hos dig och dina närmaste. När ni är fast tar han över ert liv och allt ni har byggt upp. På så sätt klarar han sig genom livet utan att bygga upp något eget. Det är alltså frågan om en ond trollkarl. Och en lat sådan. Dessutom förefaller han vara osjälvständig. Dessa egenskaper hindrar honom från att forma ett eget liv utan att stjäla det från vanliga människor.

Hur gör då trollkarlen för att uppnå detta? Jag ska ge några exempel.

- Han börjar med att ge intryck av att vara en lugn, snäll, pålitlig och självsäker person.

- Han uppträder gärna med trevliga fest-trolltricks i glada sällskap. Det är ett garanterat popularitetskoncept.

- Han lockar med fina naturupplevelser och annat som många har svårt att tacka nej till. Till exempel en segeltur i hans båt. En övernattning i ett mysigt vindskydd ute i en förtrollad skog. Eller en skidresa till Sälen.

- Han läser sina formler för den han vill förtrolla. De hämtas ofta ur litteratur om relationer, personlig utveckling och psykologi.

- Han kan dansa och på så sätt förföra.

Bakom kulisserna lurar hans onda plan att ta över ditt liv. Men han döljer den väl. Om man tar mod till sig och konfronterar honom, då ljuger han och får dig att känna en falsk trygghet.

Jag fick onda aningar en natt när jag vaknade kallsvettig av en mardröm. Jag såg en trollkarl med vita handskar utföra ett trolleritrick inför några åskådare. En av åskådarna var min flickvän Maria. Jag såg i hennes blick att hon var förtrollad och förförd. Till saken hör att jag inte hade den minsta aning om att Stefan faktiskt var hobby-illusionist, så jag är väl lite synsk.

När jag sedan en kväll kom hem till ett tomt hus och min flickvän inte stod att finna på någon känd plats visste jag att hon var fångad i den förtrollade skogen. Allt rullades upp och min värld rasade samman.

Idag lever jag själv. Min dotter bor halvtid hos mig och min plågotid är över. Trollkarlen Stefan bor tillsammans med Maria i huset som vi byggde. Han ligger i soffan och ler när jag lämnar min dotter hos sin mamma.

En annan vanlig rollfigur i Fantasy-världen är Krigaren. Han kämpar på med sitt svärd och gör grovjobbet. Han banar väg för trollkarlen som sedan kan kasta sina kraftfulla formler mot de fasansfulla monstren som ska förgöras. Jag är nog en krigare. Men i den verkliga världen valde trollkarlen att kasta sina förgörande formler mot Krigaren istället för mot monstren.

Se nu inte detta som en katastrof, ty Krigaren har kraft att bygga upp en ny värld. Och nu är han mer vaksam mot onda trollkarlar.

Så, gott folk, kan det gå till i den verkliga världen.


Om författaren

Författare:
Ric Sz

Om artikeln

Publicerad: 14 nov 2002 12:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: