sourze.se
Artikelbild

Irakisk roulett

Saddams tur att låta revolvern snurra.

Senaste nytt i katt -och råtta leken Irak/FN är som ni redan vet en enhällig resolution som skall avrusta Irak. Idag kom det Irakiska parlamentets svar - ett enhälligt Nej till resolutionen med ett tillägg att det nu ligger i Saddams händer att besluta vad som skall hända nu.

Detta var väntat, politiska experter må vara överraskade över parlamentets beslut, men vi visste ju redan hur det skulle gå. Ingen utom Saddam bestämmer i Irak. Personligen hade jag varit oroad om parlamentet hade röstat Ja till FN:s avväpningsresolution, för oddsen är alltid för att Saddam kommer att uttala sig tvärtemot parlamentet.

Vi har tills på fredag på oss att se om ett krig som troligen kommer att skapa totalt kaos i Mellanöstern, skall bryta ut eller inte. Saddam vinner igen, han har avgörandet i sin hand. Jag är orolig. Den irakiske presidenten är galen och intelligent, en oerhört farlig blandning. Han vet att den senaste resolutionen är början på slutet till hans totala makt över Irak. Han vet att USA inte kommer att nöja sig med en avrustning, Bush Jr vill avsätta Saddam, detta har han gjort klart för oss ett antal gånger. Dessutom tillkommer de konservativa hökarna i kongressen som är under stark press från oljeindustrin att gå in i krig mot Irak för oljans skull.

Saddam lurar i skuggorna, medveten om allt det här och sannolikt ännu mer. Kanske ser han det som värt att utmana FN? Det vore ju ett sätt att skynda på det oundvikliga vilket är presidentens eget fall från makten.

Det pratas om rädsla för att Saddam kan trycka på den röda Knappen när han kommer i klämm. Jag är rädd att han håller handen över den just nu och går genom olika scenarion.

Rykten från USA, dock högst otroliga då jag inte tror på läckor i sådana här viktiga sakfrågor, säger att USA vill gå in i ett blixtanfall med 250 000 soldater understödda med mekaniserade enheter och flygbomber. Vågar verkligen USA sätta så många unga liv på spel?

Låt oss inte glömma att Irak har en stående armé på en miljon enheter och landet har möjlighet att mönstra ytterligare en miljon under en kort tid. Moralen må vara låg i den irakiska armén, men det behövs inte så mycket mod för att trycka på avtryckaren. Opinionen i USA kan svänga snabbt om så lite som 100 amerikanska soldater avlider, jag förväntar mig tusentals döda.

Vad tänker Saddam på? Sitter han och drömmer om en seger över FN? Skrämmande tanke, inte för att han har en chans att segra, utan för antalet liv som Saddam kommer att offra i ett kommande krig. Dessutom frågar jag mig, om det nu händer att FN möter starkt motstånd, hur långt kommer man att gå då? Hur många civila kommer att mista livet på grund av bomber som faller för att befria dem?

Revolvern har gått i spinn och jag håller andan, gör ni?


Om författaren

Författare:
Naseer Alkhouri

Om artikeln

Publicerad: 12 nov 2002 17:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: