sourze.se
Artikelbild

Blatte!

Eller en av de inskränkta infödingarna?

Fick ett brev igår. Det var en enkät från SCB, Statistiska Centralbyrån. "Denna undersökning om personvalets roll bland invandrare..."

"Frågeblanketten går ut till alla i kommunvalet 2002 nominerade utrikes födda kandidater..."

Jag häpnade. Jag trodde att jag var svensk. Det fick jag veta då jag var åtta år 1968 då jag fick svenskt medborgarskap. Har trott det ända sedan dess. Har gjort lumpen i ett år, två repmånader och betalat massor av skatt. Har sagt och skrivit i olika sammanhang "vi svenskar". Lärde mig svenska då jag var fyra år och kan det lika bra som de som råkar var födda här.

Vad har hänt? På sjuttio- och åttiotalet var det inga problem för mig och min omgivning att jag var svensk. Men numera ska man tydligen skärpa kraven på vilka som tillhör det ack så utvalda folket.

En polare till mig som kom från Polen till Sverige på sjuttiotalet blev också svensk. Fick en dotter. Han flög i taket, med rätta, då han upptäckte att hans dotter ingick i ett projekt i skolan där hon blev framställd son polack. Hon kunde inte ett ord polska och visste inget om landet! "Vad i h-e sysslar ni med?!" frågade han.

Min lillebror ogillar invandringen och då han luftar sina åsikter brukar jag säga ok vi slänger ut alla invandrare. Vi börjar med dig. Enligt myndigheterna är du invandrare trots att du är född i Sverige och har varit svensk hela livet. Du har en dansk far och mor. Han brukar kontra med. Ja gärna, släng tillbaka mig till Danmark!

I nazittyskland skulle man bevisa sitt rena ariska blod genom att ha papper på att man hade tre generationer av rent tyskt blod i årorna. I Sverige är man invandrare trots att man är född här. Vad i h-e sysslar ni med?!


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 05 nov 2002 14:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: