sourze.se

Mina ord och deras betydelse

Har upptäckt att många missuppfattar en hel del specialuttryck jag använder. Här följer en liten parlör, så kanske en dela av dessa missförstånd kan undvikas i framtiden...?

Som sagt var, jag roar mig emmellanåt med att hitta på små egna utryck för saker och ting. Egentligen är det nog inte alltid så allvarligt menat, men de skapar vissa problem när jag inte förklarar dem nog väl. Även solen har ju som sagt var sina fläckar...!

Så här följer en förklaring till några av dem:

UTTRYCK: "Techno-människor" alternativt "techno-skallar"
Med detta uttryck åsyftas en viss kategori människor som verkar leva sina liv med en beatmaskin med pulsreglaget på max inne i skallen. Det gör allt de gör i 120 km/tim och har aldrig tid att stilla ner sig för ens en sekund. De är ofta krampaktigt rädda för ensamhet och tystnad, råkar de hamna för sig själva bara måste tv:n eller stereon sättas på. Distraktion är deras drog och allt som kan erbjuda sådan har högsta prioritet.

Uttrycket bör inte automatiskt kopplas ihop med människor som lyssnar på technomusik, en techno-skalle kan lika gärna uppnå sitt så hett efterlängtade distraktion med någon annan musik.

UTTRYCK : "Biologiska slaggprodukter" alternativt "Genetiska slaggprodukter"

Ett uttryck som syftar på mycket kraftigt ogillade personer, i mitt fall typ diktatorer och förtryckare av dylikt slag.

Bakom ordet finns en teori som bygger på att Gud först skapade naturen, sen människor och alla djur och att han av misstag sedan försökte skapa något av de slaggprodukter han fick över under skapelseprocessen. Resultatet blev inte bländande direkt och tyvärr är de vi andra 99,9 procent av världens befolkning som ständigt får lida för det. Uttrycket bör användas med största försiktighet.

UTTRYCK: "Mognadskamelonter"
Ett i grunden positivt uttryck, som används för personer med hög anpassningsförmåga. En mognadskamelonts styrka ligger i att alltid kunna möta andra människor på deras nivå, att ledigt kunna konversera på ett givande sätt med såväl tonåringar som pensionärer.

Mognadskamelonter är sällsynta, men ack så värdefulla.

UTTRYCK: "smälekens ande"
Detta lilla uttryck är en personlig variant på Murphys lag lagen om alltings jävlighet. När allt för mycket går emot mig under allt för kort tid, plockas detta uttryck fram för att beskriva situationen. Smälekens ande råder över hela situationen så att säga....

UTTRYCK : "Rabiatetens näste"
Använd för att beskriva situationen på en viss lokation, till exempel jobbet. Är ett utryck för frustration och ren jädra ilska. Ploppar ofta ut när kostymnissarna tar beslut som har noll förankring med den praktiska arbetet på min arbetsplats, men som ändå ser till att försvåra det avsevärt.

Det var några uttryck jag använder och för den oinvigde kan det kanske vara svårt att förstå vad värdet ligger i att ha skapat dem. Syftet med dem är att få en personlig relation till det jag upplever. Vi lever i en tid då det gått en hejdlös inflation i språket, vi säger älska och hata om petitesser.

Att då ha sina små "egna" uttryck att ta till hjälper en att behålla känslan av att inte bara vara en i mängden. Det är identitetsbekräftande helt enkelt.

Som en brasklapp slänger jag här till sist ut ytterliggare ett uttryck, som du får försöka gissa vad det står för: Egopater...

Skicka gärna din tolkning till min e-mail...


Om författaren

Författare:
Mattias Landgren

Om artikeln

Publicerad: 04 nov 2002 15:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: