sourze.se
Artikelbild

Människor klarar inte av vilken musik som helst

Njae... alltså problematiken med DJ:s och det dansgolv de tvingas rocka samt vilken musik de tvingas lyssna på är ju två helt olika saker.

Först kan man ju säga att DJ:s är generellt sett mer musikintresserade än andra. Det innebär att man konsumerar mer musik, både köpt och hörd radio, TV och så vidare. En DJ lägger ofta på en skiva för ett golv som generellt sett inte alls är lika stora konsumenter av musik som han själv. Om han idag skulle lägga på den extremt hypade låten "Race of Survival" av Mekkah, skulle han finna att inga skulle sjunga med. De skulle sedemera, om de var riktigt kommersialiserade och icke kvalitetsmedvetna, lämna golvet för en GT i baren. Detta brukar innebära att låten får max fyra fem spelningar innan den lämnar DJ:s väska och aldrig spelas igen. Antag att DJ istället skulle spela låten vid rätt tillfälle på kvällen, med rätt låtval före och efter och under en tioveckors period, är jag säker på att man skulle få en helt annan effekt när låten spelas. Kanske redan för första gången - men helt säkert den tionde. Det är inte bara den kommersiella radions fel att människor inte dansar till Mekkah. Det är minst lika ofta DJ:s fel anser jag. Det säger jag med tolv års erfarenhet av att vara DJ samt att alla mina vänner är DJ:s och ingen spelar kommersiell musik.

Angående att radion och skivbolagen bestämmer vad människor ska gilla för musik, kan jag bara bekräfta det. Det är helt riktigt. Det är däremot helt fel att skivbolagen eller radiokonglomeraten skulle gilla att det bara är en viss typ av musik som spelas. Skivbolagen vill att människor ska exponeras och gilla så mycket musik som möjligt. Radiokanalerna vill kunna differentiera sig enklare istället för hur det är nu vilket enklare kan uppnås med att man kan spela ett bredare musikutbud.

Tyvärr så är det så att människor, tvärtemot vad de själva tror, inte klarar av vilken musik som helst. Den blir på redan ganska breda artister som Mary J Blige, Alicia Keys eller Nelly, för svart. Eller för klubbig. Eller för P4. Eller för amerikansk. Eller engelsk.

Det är en myt att människor kan lära sig att gilla vad som helst under en ganska kort tid. För vem vill lägga tiden och ta risken att spela saker som ingen kanske i slutändan vill ha? Vill du? Det är därför vi har public service eftersom ingent kommersiell radio vill ta den risken.


Om författaren

Författare:
Samuel Arvidsson

Om artikeln

Publicerad: 30 okt 2002 15:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: