sourze.se

Som helikoptrar över kunskapsfältet

Studieteknik för den engagerade eleven.

Skoltidningen, elevrådet, träna, träffa vänner, fika, teve, Sourze, sova, äta och va? Ja just ja, skolan... För den engagerade eleven kan det vara svårt att hinna med allting och ångesten hopar sig när utbildningen blir lidande. Men misströsta ej, lösningen står att finna i nedanstående rader.

● När du studerar, välj en miljö som liknar testmiljön så mycket som möjligt.

Det vill säga en tyst miljö med bra belysning där du sitter upprätt vid ett träbord på en stol. Inte i sängen, inte i soffan, inte på bussen. Biblioteket är den idealiska platsen. Tystnadstvång, obekväma trästolar och inga distraktioner som datorn, teven eller mobilen.

● Anteckna under läsandets gång

Även om det känns som ett enormt slöseri med tid, papper, pennor och armkraft är antecknandet en av de viktigaste delarna i ett framgångsrikt inlärande. Rörelsen förhindrar att du tappar koncentrationen, du har ett utmärkt underlag att läsa på senare och det hindrar dig från att somna. Det räcker med att sammanfatta varje stycke med en mening. Om du kan det så har du förstått stycket, annars är det bara att läsa det en gång till.

● Lägg upp ett pluggschema

Den här punkten kräver en kalender. Det finns ingen bättre vän än din filofax. Det bästa är en kalender där du har översikt över en hel vecka per uppslag med en spalt för varje dag. Jag rekommenderar Burdes Color of Life-serie. Kolla först upp hur många dagar det är kvar till provet eller inlämningsdagen. Kolla sedan upp hur, vad och hur mycket du behöver plugga. Fördela sedan plugget på antalet dagar som det är kvar. Om möjligt, försök vara klar en vecka i förväg för att ha en hygglig felmarginal ifall du skulle missa att plugga någon dag. En del dagar orkar man bara inte göra nåt utom att drägga i soffan och titta på Star Trek. Då är det skönt att veta att man har råd att göra det utan att skolarbetet blir lidande, tack vare planeringen.

Det viktigaste med ett pluggschema är att man fördelar det man ska lära sig över en längre tidsperiod. Att försöka trycka in alltihop i huvudet kvällen innan är det sämsta sättet att plugga och är inte speciellt roligt heller. Nej, avsätt en eller två timmar per dag åt att lära dig materialet med många korta raster.

● Prioritera

Det är lätt att prioritera bort det tråkiga. Det står tio småsaker på attgöralistan och så en stor megapunkt vid namn "plugga". Börja med att bryta ner den i smådelar. "Läs två kapitel" eller "skriv en sida" och så vidare. Oftast så fortsätter man av bara farten när man väl kommit igång.

● Kaffe NO NO

Dagarna inför tentan, hinkvis med kaffe försvinner ner i din hals och askfatet är snart överfyllt. En klassiker. Men förödande för ditt provresultat. Glöm bilden av den kedjerökande, kaffebälgande studenten som slitit sitt hår till en lagom snygg rockstjärnetrasselsudd. Det bästa inför ett prov är nämligen att upprätthålla kroppens normala värden. Alltså ingen plötslig koffein- eller sockerchock. Om du brukar dricka en kopp kaffe om dagen, fortsätt för all del med det men inte mer än så.

● Sov

Sov ut ordentligt. Men börja gärna några dagar i förväg så kroppen vänjer sig vid att få ordentligt med sömn. Om provet ligger tidigt på morgonen så kan man börja gå upp tidigt ett par veckor i förväg så kroppen hinner ställa om sig till det också och du slipper vara helt vimmelkantig av trötthet vid provtillfället. Lite överambitiöst kanske men bra om man orkar.

● DON’T PANIC

Det är destruktivt att ha ångest för att man inte har pluggat. Det går bara åt en massa energi till att oroa sig och är inte ett dugg konstruktivt. Tyvärr är det naturligt och man slutar knappast oroa sig för att nån säger att man ska sluta oroa sig. Men man kan försöka!


När du väl sitter där vid ditt hårda träbord finns det några saker du kan göra för att underlätta läsandet. Börja med att läsa sammanfattningen om det finns nån. Det ger dig en jättebra överblick över kapitlet. Läs sedan varje sida i kapitlet under 10 sekunder. Det ger ett igenkännande av upplägget, man hinner läsa rubriker och se bilder. Sedan går det mycket lättare att läsa igenom kapitlet.

Jag vet att det verkar som en ganska stor omställning och kanske har det gått rätt bra för dig hittills, proven är inte för svåra. Men det är alltid bättre att lära sig rätt teknik. Studier visar att elevers provresultat stiger med så mycket som 20 procent när de börjar studera korrekt! Det viktigaste är att försöka se helheten. Förstår man helheten minns man bättre detaljerna och allt det andra. Jag avslutar med ett citat från min lärare:

"Ni ska vara som små helikoptrar över kunskapens fält, sväva över fältet och inte fastna i de enstaka tuvorna på vägen."


Om författaren

Författare:
Kee Leong

Om artikeln

Publicerad: 29 okt 2002 09:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: