sourze.se

Singel för dummies, del 2

Internet är ytligt.

eller: "Är det en dejt eller en anställningsintervju?"

Internet är den nya krogen för icke ytliga människor. Frälsningen för alla singlar som vill ragga efter andra kriterier än bara utseendet. Den bilden av Internet är inte helt ovanlig, och har förmedlats i många medier. Singlar har tillfrågats om sina bästa raggtips, och par som träffats på en chatt och sedan förlovat sig har intervjuats av varje tidning med självaktning.

Är det så enkelt? Logga in på valfri community så har du träffat drömpartnern inom ett par dagar?

En av fördelarna som framhålls med att träffa någon över Internet är att "man kan lära känna en människa utan att utseendet spelar någon roll". Men det gör det ju. Utseendet spelar roll. Personlighet och utseende är sammanflätade på ett sätt som gör det svårt, för att inte säga omöjligt, att avgöra var det ena slutar och var det andra börjar. När man lär känna en människa förändras utseendet, eller snarare det sätt vi ser människan på. Att bry sig om utseendet är inte ytligt. Det är så vi människor fungerar.

Utseende och personlighet har olika stor betydelse beroende på vilket syfte man träffas för. Träffar man någon för ett one night stand spelar det oftast mindre roll huruvida personen i fråga kan hålla en intressant konversation eller om h-n kan få en att skratta. Personligheten kan vara totalt intetsägande, men det spelar ingen roll, det är ju inte personligheten man ska knulla med.

Många som går på krogen gör det med sina drömpartnerglasögon på. Drömpartnerglasögonen består av en lista över kriterier som en eventuell framtida pojk- eller flickvän skall uppfylla, allt ifrån utseende till personlighetsdrag. Det första man kan avgöra på krogen är utseendet, och de som inte uppfyller kriterierna diskvalificeras direkt från försök att uppfylla de övriga. En intressant sak i sammanhanget är att samma person som blivit diskvalificerad på krogen på grund av utseende inte nödvändigtvis skulle ha blivit det om man träffat honom/henne i ett annat sammanhang, på till exempel ett helgseminarium i jobbet. Så fort man gör sig beredd på ett tillfälle där en eventuell drömpartner kan dyka upp sätter man på sig drömpartnerglasögonen, och det är tråkigt eftersom det är lättare att lyckas när man inte har dem på sig.

Hur många gånger har man inte som singel fått höra "sluta leta, så hittar du någon"? Det hela är ju en paradox - man kan inte hitta utan leta, lika lite som man kan vinna utan att satsa. Det hela är felformulerat, vad som egentligen menas med att "sluta leta" är att man ska ta av sig de här drömpartnerglasögonen.

Surfar man runt på olika communitysajter ser man att många har sina drömpartnerglasögon på även på Internet. Man ser listor över kriterier på hur drömpartnern ska vara och se ut, vad h-n ska ha för personlighetsdrag och ibland ner på detaljnivå som hur personen inte ska klä sig. Ibland ersätts listorna över listor över vilka som absolut inte får skriva rödhåriga, blonda, spinkiga, överviktiga, folk under 25 eller över 40. Listor av det här slaget fyller bara ett syfte, de avskräcker folk från att ta kontakt. Antingen för att man känner att man inte kan leva upp till de höga standarder som sidans ägare ställer på människor, eller helt enkelt för att man lätt uppfattas som en negativ person när man listar vilka som inte får ta kontakt med en.

En sak är säker; När man väl träffar sin kärlek kommer h-n för det mesta uppfylla få av kriterierna på drömpartnerlistan, och ändå vara allt man drömt om och lite till.

Utseendet spelar roll även på Internet. Det är inte ovanligt att folk redan på sin profilsida skriver att "bild ett plus" eller till och med "ett måste". En bild säger mer än tusen ord, sägs det, men frågan är om det är fotografens eller betraktarens ord som sägs? En bild är en väldigt platt beskrivning av något så komplext som en persons utseende. Med smink och rätt ljussättning kan det mest alldagliga utseende bli till en look som hör hemma på omslaget till Vogue. En bild avslöjar inget om de hundratals andra småsaker som tillsammans bildar personens utseende, som till exempel hur personen rör sig.

En bild skapar luckor, som hjärnan fyller i av sig själv, och när man väl träffar människan i verkliga livet så upptäcker man ofta att hjärnan fyllt i fel. På samma sätt skapar man sig en bild av hur personen är utifrån meddelandena och samtalen över Internet, en bild som sällan överensstämmer med verkligheten. Diskrepansen mellan föreställning och verklighet resulterar inte helt sällan i ett antiklimax när det väl är dags att träffa personen i verkliga livet. Man står och väntar på stället där man bestämt träff. Diskret slänger man nyfikna blickar på personer som närmar sig. Är det där h-n? När personen väl dyker upp är det inte helt ovanligt att man känner ett styng av besvikelse när föreställningen ska justeras för att stämma överens med verkligheten.

När man sedan sitter och dricker sin latte eller te, och pratar, pågår samtidigt en poängsättning av dejten. Drömpartnerglasögonen sitter på lika hårt som någonsin tidigare. Man granskar, och man granskas. Man frågar, och man frågas. Hjärnan analyserar nitiskt allt som sägs, bedömer alla rörelser och poängsätter hela paketet. Det hela påminner mer om en anställningsintervju än en dejt, och inte helt sällan slutar dejten med att bägge drar en lättnadens suck och undrar vad som egentligen hände med personen man lärde känna över nätet.

Har man tur så är det tillräckligt trevligt och man ses igen, och den andra dejten är mer avslappnad. Den kan leda till en tredje, som i sin tur leder till ...

Funkar det att träffa nån över nätet? Definitivt. Huruvida det är lättare eller svårare att träffa någon över Internet än på andra sätt beror mycket på vilken slags person man är. Det som är säkert är att oavsett hur man träffar folk så är chansen större att hitta mr./mrs. Right om man inte har på sig drömpartnerglasögonen.


Om författaren

Författare:
Micke Kazarnowicz

Om artikeln

Publicerad: 21 okt 2002 14:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: