sourze.se

Intellektets skönhet

Var är det mänskliga värdet?
Varför inte värdesätta konsten och intellektets skönhet istället?
Varför är det så svårt?

Christina Aguilera versus Brittan Spears, har tagit fart.

Oj. Oj. Oj.

Christina precis som Brittan har avancerat från oskuldsfull Lolita till sexigt våp. Yes.

Äntligen har hon blivit så cool. Så sexig. Det är ju precis det vi längtat efter. Precis det världen behöver. Och oj så mycket bätte vi tyckte att hon blev.

Eller hur?

Christina och Brittan tävlar om vem som är sexigast. Vem som få flest killar att drömma våta drömma. Eller är det möjligen så att de tävlar om vem som kan tjäna mest pengar? Jo, mycket mycket möjligt.

Hur går det då?

Inte så bra skulle jag vilja påstå då det var ett bra tag sedan Brittan toppade någon lista. Och Christina. Är det någon som ens vet vad hennes nya låt heter? Vet inte mer än att hon ser ut som en smutsig, sorgligt söndersexad flicka i sin nya video.

När Christina kom tänkte jag: aha. En tjej med röst! Yes.
Hon har faktiskt en strålande röst, hörde henne bland annat sjunga jazz en gång och det var fantastiskt. Men nu. Vad håller tösen på med? Vad håller Brittan på med i "I love rock´n roll"?

Jamen det är ju snuskigt. Man blir äcklad av att se dem slänga med sin kroppar och sälja sina oerhört sexiga image.
Javisst. Jag kan ju alltid stänga av och byta kanal, vilket jag också gör, men kan ända inte låta bli att reflektera över hur musikbranschen faller samman.

Robyn kommer snart ut med en ny, mycket mer kommersiell skiva som hon själv uttrycker det.

Men Robyn. VARFÖR??

Du som är så otroligt begåvad. Du som är så otroligt duktig, musikalisk och smart. Varför ska du göra en kommersiell skiva? Är inte konsten det viktigaste du ska tydligen ha sagt att konsten skall sättas i fösta rum? Om du vänder dig till en annan sorts publik och tar avstånd från BTV MTV är numera BTV Body Television, som jag skrev i en artikel för cirka 1 år sedan skulle du i vilket fall lyckas.

Jag blev så himla glad när jag tänkte på dig förut. Tänkte att du verkligen tänkte på musiken och konsten. Men nu verka det som du fallit för det alla singers förr eller senare faller för.

Kommersialism, pengar och skönhet.

Det är synd. Världen behöver fler som värdesätter konsten. Det sköna och Inte pengarna.

För det har jag tänkt på.

Konsten och estetiken är ett av livets viktigaste former. Konst och skönhet intellektets skönhet är det som för människan framåt i sin egen utveckling och kan på så sätt också föra samhället framåt.

Jag vill och hoppas att det en dag ska trilla ner en stor box ifrån himlen. Denna box skall då vara fylld med magiskt damm som få alla människor att bli sitt vanliga jag. Ett vanligt, mänskligt jag med vanliga skavanker och inre skönhet.

Ett damm som får oss alla att inse vår ursprungliga mänsklighet. Det som från början var ämnat för oss.

Det riktiga mänskliga värdet.

Ìdag är så mycket på låtsas.
Jag menar. Vad är egentligen en dator?
Jag kan bli helt knäpp när jag tänker på att "här sitter jag å plottrar på små vita kuber och på en skärm framför mig dyker det upp små svarta figurer som jag sedan komme skicka ut i nåt som kallas cybberrymden". Helsjukt ju.

Jo. Kanske jag lever i en fantasivärld med fantasidrömmar. Men tänk efter. En gång i tiden var ingenting på låtsas. Det som fanns fanns för att naturen bestämt det.

Jamen som mina oerhört smarta föräldrar sa: "Hur klarade man sig förr"?

ja, hur gjorde ni?

Nu kanske jag svävade ut en aning. Men låt gå. Poängen är i alla fall att jag önskar och hoppas att vi någongång ska förstå vad som är viktigt.

Och för min del är det det mänskliga. Det som vi från början var menade att vara. Även om jag också varje dag tampas med de icke-natuliga sakerna.

Men jag är väl också bara ett barn av vår tid.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 21 okt 2002 17:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: