sourze.se

De politiskt våldtagna

Naam, naam Saddam.

Så lät det när man lyfte på telefonen valdagen i Irak. Ja, ja Saddam översattes det till, men egentligen visar detta inte hela bilden. Ni ser, arabiska är ett gammalt mångfacetterat språk. Naam betyder så mycket mer än bara ja. Naam är vad man svarar de äldre eller ens överordnande. Naam är ett respektfullt ord och sättet det används på kan peka mot hurdant Saddam ser det irakiska folket - närmare bestämt som får som inte vet sitt eget bästa.

Saddam fick 100 procent av rösterna i valet i Irak, valdeltagandet var 100 procent. Detta avfärdas som valfusk, skrattretande valfusk. Men återigen gör man kanske misstaget att inte läsa mellan raderna.

Jag är ganska säker att alla som röstade i valet, valde ja till Saddam. Inte för att det var vad de önskade, vilja spelar ingen roll, inte rädsla heller skulle jag tro. Det irakiska folket har blivit politiskt misshandlade och våldtagna så många gånger att de har slutat bry sig. Saddam vill ha ett ja och han får ett ja. Varför ska man protestera? Det leder ju bara till mer lidande. Bäst att rösta efter Saddams vilja och ställa till med festligheter för att fira att man slapp dra på sig Saddams illvilja för den här gången.

Andra röstade ja till Saddam men menade något helt annat, ett nej till USA. Även detta tycker jag att man ska ha i omtanke. Ett valfusk kan skrattas bort, men inte ett politiskt ställtagande. Folket hatar USA och inte för att Saddam säger det. Förenta Staterna har varit en källa till lidande i årtionden. Ända sedan revolutionen mot monarkin och hatet har växt sig större sedan dess. I och med de aktuella krigshoten och diskussionerna om avskaffandet av Saddam vill människorna visa USA att de inte vill ha dem. Det är dags att vifta bort illusionerna.

Saddam själv då?
Jodå, han firade segern kommer inte på ett bättre ord, farsen hade passat bättre genom att utannonsera ett totalt amnesti för alla fångar, politiska såsom icke politiska. Inom landet såsom i utlandet. Detta kan ses som positivt av oinsatta. Men även här ligger det en djupare grund - enkelt förklarat - Saddam vill ha mer soldater.

Alla män i en viss ålder kommer att tvingas till militärtjänstegöring. Vid ett krig kommer säkerligen många före detta fångar, särskilt de politiska - att desertera, det är ju aldrig värt att dö för något man hatar. Min gissning är att vi kommer att få se ett blodbad i form av avrättningar, ett blodbad i form av amerikanska bomber och ett blodbad i form av regelrätta slag.

Endast i Irak är amnesti ett olyckligt ord, mitt hjärta gråter för de politiskt våldtagna.


Om författaren

Författare:
Naseer Alkhouri

Om artikeln

Publicerad: 21 okt 2002 12:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: