sourze.se
Artikelbild

Singel för dummies, del 1

Lycklig singel: en oxymoron?
eller: Är "desperat" motsatsen till "lycklig singel"?

Ibland känns det som om lyckliga singlar är som IT-miljonärerna; Alla har hört talas om dem, men desto färre har verkligen sett en. Kan man verkligen vara lycklig singel?

Först måste vi komma överens om förutsättningarna. Man kan vara olycklig singel och samtidigt ganska lycklig överlag. Att vara lycklig eller olycklig i sitt singelskap är inget bra mått på ens övergripande trivsel med tillvaron. Med lycklig/olycklig singel menar jag alltså endast huruvida man trivs med att vara singel eller inte.

Jag tror att det är med att vara singel som det är med att vinna en livstids förbrukning av princesstårta - det är kul ett tag, men till slut får man nog. I slutändan har människan ett grundläggande behov av närhet och bekräftelse på flera plan. Sexuellt och platoniskt, mentalt och fysiskt.

Hur länge det är kul beror självklart på hur man är som person, men också på hur mycket "bromsmediciner" man har tillgång till. Vänner och familj är för många ganska självklara kurer mot olyckligt singelskap. De kan ge en platonisk närhet och dito bekräftelse både på ett mentalt och fysiskt plan. På samma sätt kan ett husdjur fungera. One night stands fungerar som sexuell bekräftelse och närhet på det fysiska planet. För olika människor fungerar dessa, och massor med andra, förhållanden som en sköld mot ett tillstånd där man inte längre trivs med att vara singel.

Det olyckliga singelskapet kommer smygande likt en tjuv om natten, och olika relationer fungerar som hinder som saktar ner tjuven. De första tecknen kan vara ett tyst styng av avund när du och kompisarna kräks över det där nyförälskade paret som inte ser något annat än varandra. Dagdrömmarna om de barnförbjudna aktiviteter du skulle hitta på med snyggingen i kassan som avbryts av en undran hur snyggningen egentligen är som person. De tidiga tecknen förpassas snabbt till hjärnans djupaste vrår utan någon vidare analys. Analyserar tecknen gör man först i ett senare stadium.

De andra, mer påtagliga symtomen kommer tassande så småningom. Fler tjuvar som följer efter den första, även om det dröjer veckor, månader eller till och med år från det första tillfället. Du upptäcker att du är mer nyfiken på ifall din flirt kan få dig att skratta än om h-n har snygg kropp. Istället för att se dig själv i sexuella situationer med brevbäraren föreställer du er två i en stuga med öppen spis och snöstorm utanför.

Det hela blir än värre när man kommer upp i åldern där kompisarna som tidigare "bara" bott tillsammans förlovar sig. Eller gifter sig. Skaffar barn. Det blir jobbigt att hela tiden vara det udda hjulet på vagnen, och det är ännu jobbigare att stå där när alla vänner gått hem till sig för att cocoona eller hem till varandra på parmiddag. Det blir inte mycket bättre att var man än tittar så blir man påmind att man är singel. Hälften av låtarna handlar om att vara kär, och det är få serier och filmer som inte innehåller något slags kärleksrelation. Tidningarna skriver om stjärnornas förhållanden, och reklamen handlar om olika sätt att attrahera andra människor. Tyvärr är det inte så enkelt att man bara sprutar på sig lite AXE eller väljer OB Fleur som utvidgar sig som en blomma så är biffen kirrad.

I samband med att man inser att man kanske inte är så lyckligt singel som man först trodde börjar man också undra om det betyder att man är desperat, eller ännu värre: patetisk. Man ska ju vara stark och självständig, ungefär som Samantha i Sex and the city. Att erkänna att man har ett behov av närhet är detsamma som att visa att man har känslor, och sånt är ju mesigt. Speciellt om man är kille.

Samtidigt måste jag klargöra att det självklart finns lyckliga singlar. Men festen tar slut förr eller senare. Och då behöver man mer närhet än sin egen hjälpande hand, mer bekräftelse än den man får av en namnlös kropp bredvid sig i sängen. Hur många hinder man än har, så kan man aldrig stoppa tjuven helt.

Det är okej att inte trivas med att vara solo. Att vara olyckligt singel är inte detsamma som att vara desperat, patetisk eller ens olycklig. Det är ett tecken på att man är beredd att inleda ett förhållande som inte enbart är platoniskt eller sexuellt.

Oxymoron: en sammansättning av motstridande ord, till exempel talande tystnad eller Microsoft Works


Om författaren

Författare:
Micke Kazarnowicz

Om artikeln

Publicerad: 16 okt 2002 09:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: