sourze.se
Artikelbild

Därför är Gert Fylking portad

"Det fria ordet" innebär inte att man har rätt att säga vad som helst i vilket sammanhang som helst.

Gert Fylking är portförbjuden på Akademien vid tillkännagivandet av Nobelpriset därför att han med sina pajaskonster störde förförra årets ceremoni. Jag tänker då inte främst på att han skrek "Äntligen!" när namnet Gao Xingjian nämndes. Hade barnsligheterna stannat vid detta, kunde man ha struntat i honom.

Emellertid försökte han också att organisera hurrakörer bland de kringståenden, och när jag lämnade ordet fritt för frågor, trängde han sig fram med sin kameraman och sa: "Vi har talat med din gamla klasskamrat Christer Pettersson, och han hävdar att hans uppsatser i skolan var mycket bättre än dina. Vad har du för kommentar till det?" Jag citerar ur minnet. Fylkings formulering kan vid behov kontrolleras på den bandupptagning som Akademiens vaktmästare gjorde. Mitt svar blev: "Jag skall säga som sanningen är, jag läste aldrig hans uppsatser." Med detta kunde Fylking ha låtit sig nöja, om han hade haft minsta känsla för fair play. Men tydligen har det hos honom utvecklats en egendomlig fixering vid tillkännagivandet av Nobelpriset.

Eftersom Fylking varken sysslar med kulturjournalistisk eller nyhetsförmedling, har han strängt taget ingen anledning att vara i Börssalen en dag som denna. Därför tycker sig Akademien kunna portförbjuda honom utan att därigenom kränka den demokratiska informationsfriheten. Innebörden i uttrycket "det fria ordet" är ju inte att man skulle ha rätt att yttra vad som helst i vilket sammanhang som helst.

Med vänlig hälsning,


Om författaren

Författare:
Horace Engdahl

Om artikeln

Publicerad: 14 okt 2002 17:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: