sourze.se

Du är en nolla

För jag famlar omkring utan koll.
Mellan ett och noll.

- Bo Kaspers Orkester

Imorse såg jag en dokumentär på min Psykologi A-lektion. Det var en dokumentär som sändes i teve för inte alltför längesedan. Den om nollningen. Efteråt mådde jag illa.

Ebersteinska Gymnasiet i Norrköping är en helt vanlig svensk gymnasieskola. Där nollar man ettorna den första skolveckan, inget konstigt med det. Dom har kul, påpekar flera föräldrar som står och ser på. Andra jämför det med scener ur filmer som Full Metal Jacket. Full Metal Jacket är tyvärr ingen lättsinnig komedi.

Det är inte kul att dricka spya, gammal fil och yoghurt, surströmmingsspad och allt vad fan som nu fanns i den stora tunnan som ettorna skulle dricka ur.

- "Det här har stått och jäst över sommaren", deklarerar en av sistaårseleverna nöjt medan han rör om i den äckliga blandningen.

Senare vid samma tunna hörs en trea kommentera.
- "Hörrö, såg du han som spydde i tunnan?" Skratt.

Det är inte kul att behöva krypa på alla fyra med en grismask på sig, samtidigt som adrenalinstinna sistaårselever sprutar vatten på en och skriker åt en att man är en idiot.

Mitt i filmen möter man en äldre kvinna som klargör att sistaårseleverna sköter det mesta av det här. Sekunderna senare, efter en lämpligt vald fråga, hävdar hon plötsligt att lärare ändå har full kontroll. Kovändning?

Själv såg jag inte skymten till någon som verkade vara lärare.

Tredjeårseleverna är inte nådiga med vare sig härskartekniker eller förnedring. De häller mat över ettorna, sprutar vatten på dem, tvingar dem till olika fysiska övningar, bland annat ska de jucka på vilt främmande människor. Sistaårseleverna, även kallade frackar, garvar rått åt ettornas eskapader och misstag. De motiverar det med att de har kul. Vilka har kul? Jo, just det, frackarna. Bland de nya eleverna är glada ansikten desto färre.

En flicka, nedsmetad med geggig mat och nollad med spritpenna på kinder och panna får frågan om hon ska göra samma sak mot ettorna när hon är trea. "Ja, fast mycket värre" svarar hon. Är det kul då? Får man hämndbegär av skojiga saker?

Många av ettorna motiverar sitt handlande med att de vill gå på den stora festen ikväll. Man får inte gå på festen om man inte blivit nollad, nämligen. Då måste ju festen vara skitkul, är ens första tanke. Så verkar även de nollade tro. Men icke. På festen konsumeras stora mängder alkohol. Av ettorna, påhejade och påtryckta av frackarna. Samma visa där alltså.

Ett klipp visas där skolans rektor hävdar att han har kontroll. Han säger även att han sagt åt frackarna att inte gegga ner ettorna, inte hälla eller kasta mat eller något annat som kan upplevas otäckt att få på sig. Han säger att han upprepade gånger sagt åt frackarna. Han säger att han har kontroll. Ingen rektor syns emellertid i klippen från själv nollningen.

Och slutligen kan man ju bara fråga sig: Vad är det här för jävla stil? Ska det vara såhär? Det här är som kamratbestraffningen som användes på svenska internatskolor för längesedan. Rena jävla Hitlerjugend-övningar.

Jag har fått ta spö många gånger av skolkamrater, och hade någon gjort sådär mot mig hade jag inte bara börjat grina. Jag hade klippt till, utan tvekan. Treorna hade fått smaka mitt ursinne i form av smärta. Ingen mår bra av att förnedras, allra minst tonåringar, vars flertal har ganska kasst självförtroende.

Ska det få fortgå såhär? Skolan säger att det här funkar utmärkt. Polisen gör ingenting, trots att detta högst sannolikt är olagligt på flera punkter. Skolverket har ju uppenbarligen inte heller lyft en tum, eftersom nollningen fortsätter.

Det tjafsas om förnedringsteve, men varför hörs inte ett knyst om nollningen? Robinson, Harem, Baren och Big Brother är dagismat jämfört med denna dokumentär. En pojke kommenterar med att om han hade vetat om att det gick till såhär, då hade han nog valt en annan linje.

Upprepade gånger syns ett klipp där en stor skara kladdiga genomnollade ettor sitter på gräsmattan med nedböjda huvuden. En frack deklarerar högt och tydligt deras oduglighet och värdelöshet. De ska buga inför frackarna. Alla de söliga ettorna bugar likt dumma apor.

Tacka fan för att man tagit bort nollningen på min skola.
Jag säger bara det. Jag skulle aldrig betala 2000 kronor för att få kasta lite mat på någon. Det kan jag göra iallafall, fast då under mer samspelta former. Det kallas matkrig, och är en konflikt där alla parter har samma möjligheter.

För det är ju så. Skolan drar in pengar på nollningen. De langar sprit till yngre. De förnedrar och sextrakasserar. Men det är det värt. För det är ju kul. Tycker alla de som inte är nollor, iallafall. För det är dem man ska lyssna på. De är ju äldst och förståndigast, eller hur?

Vad ska man säga?


Om författaren

Författare:
Idioten Puckosson

Om artikeln

Publicerad: 12 okt 2002 11:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: