sourze.se

Ideologidöden

Hört talas om säldöden? Eller älgdöden? Eller ideologidöden?

Om vi ser tillbaks på 2002 års valrörelse så finner vi att ett antal praktiska frågor diskuterats: Skall skatterna sänkas eller hållas på samma nivå? Hur ska vi förbättra skolan, vården och äldreomsorgen? Skall invandrare genomgå språktest? Hur skall vi ställa oss till USA:s förehavanden i mellanöstern?

Att det debatteras flitigt kring dessa ämnen är inte på något vis underligt; de berör folks livskvalitet och faller innanför ramen för det som kan förändras inom en fyraårsperiod. Vad som däremot är underligt, i alla fall sett ur mitt perspektiv, är bristen på ideologisk debatt. Vi vet vad politikerna vill uträtta, och i viss mån hur de tänkt sig att det skulle gå till, men sina grundläggande värderingar verkar de vilja hålla inne med. Eller är det helt enkelt så att de inte har några?

Är ideologiskt ställningstagande något överflödigt eller kanske irrelevant? Eller är det något underförstått som vi skall snappa upp ur deras diskussion av skatter och arbetslöshet? Om så är fallet har jag missat det – och för mig är det absolut inte överflödigt eller irrelevant.

Vissa partier är bättre än andra på att bekänna sina färger. Vänsterpartiets Gudrun Schyman har upprepade gånger talat om solidaritet och människors lika värde. Folkpartiets Lejonborg har framhållit sitt partis liberala övertygelse genom att göra valfrihet till något av en slogan. Det uppskattas.

Men hur ligger det till med vårt största parti, socialdemokraterna? Vad står de för? Uttrycket "gråsosse" känns på något vis träffande med tanke på hur partiet liksom flyter omkring i någon fullständig ideologisk gråzon. Vad tror du egentligen på, Göran Persson – vi vill veta.

Eller vad sägs om centerpartiet? Någon som kan tala om var de står ideologiskt? Och hur kristna är de egentligen i kristdemokraterna? Och varför talar miljöpartiet inte mer om miljö och ekologiska värderingar? Och moderaterna, är de konservativa eller liberala, eller vad?

Som ung väljare är det svar på frågor som dessa som jag saknar mest i debatten. Jag behöver veta vilka värderingar jag röstar för. Med det inte sagt att jag kräver att varje parti skall sälla sig till någon "-ism" eller etablerad ideologisk inriktning – om de kan förklara sina grundläggande värderingar utan att hänvisa till sådant så är det bara ännu bättre.

Ideologiskt ställningstagande är tydligen inte på modet, men om politikerna verkligen är så oroliga över det låga valdeltagandet som de ger sken av att vara, så kanske de skulle försöka sig på att tala om sina värderingar – det väcker engagemang.


Om författaren

Författare:
Magnus Sjöstrand

Om artikeln

Publicerad: 09 okt 2002 09:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: