sourze.se

Blond kultur

Att bevara eller inte!?
Och i såfall vad!?

Även här på Nya Zeeland så har jag hört i media om att blondinen är troligen utrotad om några hundra år på grund av uppblandning med andra hårfärger. Måste bli ett uppsving då för alla företag som säljer blonderingsmedel eller?

Ska kanske köpa lite aktier i något företag i den branschen detta var ett skämt. För när detta inträffar så är jag borta för länge sen och kan inte njuta frukten av vad dessa aktier kanske skulle kunna inbringa.

Helt allvarligt, blondiner är ju inget folkslag som man kan säja ska bevaras såsom man kan säja om eskimåer, samer, indianer, aboriginer med mera.
- Men varför ska detta vara mera ok?
- Vem sätter gränsen för vad som ska bevaras?
- Varför är ett folkslag mera ok än en hårfärg?

Ja, jag har läst kommentarerna till Solveigs artikel. Jag kan se skillnaden emellan en artikel med skojsam underton, samla blondiner runt Siljan, men de kommentarer som poppar upp efter artikeln visar ju hur laddat detta är, speciellt då det är blondiner det talas om.

Men hade man vetat att alla med svart afroburr skulle dö ut så hade det nog pratats om det och ingen hade skrikit om rasism eller om arism. Hur kan man värna om "sitt utseende" när man inte finns om några hundra år?

Det är ju ingen rasbevaring utan mera ett utseendebevaring. Men när man säjer att det är synd om alla blondiner skulle försvinna så ses det som om något slags eko av Adolf Hitler och det är inte rumsrent!

Jag tycker det är lika synd om det inte skulle finnas blondiner som om det inte skulle finnas folk med svart hår om några hundra år. Skulle i slutändan det bara finnas folk med nån sorts uppblandat mörkt hår och alla har bruna ögon så skulle jag tycka det var tråkigt för ögats njutning av allas våra olikheter. Tänk att sitta i en tunnelbanevagn/gemensamt kommunikationsmedel om några hundra år och alla har samma hår och ögonfärg!? Tråkigt då man inte kan titta på folks utseende och njuta av våra olikheter längre.

Kultur. Svensk kultur - finns den? Är det som med blondiner, inget att bevara för det finns inget som är svensk kultur och att vara blond eller bejaka det blonda ska anses som fult?

Jantelagen som säjer att kåldolmar är inte svenskt för det har någon tagit med ifrån Turkiet för länge sen. Vad man än tar fram som svenskt så är det någon som ropar att det är inte svenskt utan något vi tagit/stulit/importerat.

I andra länder så rotar man inte efter ursprung så dramatiskt och så långt tillbaka i tiden för något som anses vara kultur i sitt land utan det ska bevaras och man är stolt.

Är stolt/svensk kultur/blond fula ord i svettige som får fram ekot ifrån rasism och arisk renhet och stulna idéer ifrån andra att poppa upp varje gång? Så tröttsamt!

Sitter på Nya Zeeland där man pratar om maoriernas kultur och stolthet och att bevara språk och kultur. Detta trots att maorierna bara funnits här några hundra år innan kapten Cook kom hit. Är man inte maorier så är man kiwi och stolt över det. Man kan ha Irland, Holland eller Indien som ursprungsland för 1-300 år sen men man är ändå en stolt kiwi!

Maorierna har inte funnits här så länge som svenskarna funnits i Sverige eller så länge som aboriginierna i Australien men ändock så vill man bevara och känna en stolthet för sitt ursprung och sin kultur och detta utan att någon pekar finger och säjer ajabaja om att deras kultur är för ung eller för löst grundad och upp plockad ifrån nån annanstans, nej det ska bejakas!

Hade jag varit maori så hade jag pratat deras språk till 100 procent och varit tatuerad i ansiktet! Bejaka det du är och tillåts att bejaka det du är! Din tradition i ursprung och kultur!

Vidare har nya zeeländare som kallar sej själva kiwi efter national fågeln en efterrätt som heter pavlova, det är en glass-maräng-vispgrädde-historia. Precis som våran änglaröra med glass och krossade maränger. Men ingen här säjer att pavlova har en kort tid i historien och att det troligen är någon engelsman eller holländare som tagit med sej efterrätten och att man adopterat den som nationalefterrätt.

Nej man är stolt över att vara en kiwi och ingen ropar något om att det är fult att ha flaggan vajande på balkongen eller som en dekal på bilen.

Jag berättade för min man att en del svenska saker inte ska viftas med för det kan anses som rasisitiskt, vår flagga och vår nationalsång som inte sjöngs i skolorna under några år. Han sa at det kunde bara inte vara sant att det är så!

Såg ett program på tv om den nya zeeländska traditionen att äta paj. Man äter mest paj i världen och det finns mera paj än varm korv med bröd.

Ingen i programmet sa att det egentligen var ifrån en annan kultur och att det var en stulen maträtt utan man åkte bil genom hela landet i en kultur-dokumentär om pajen och folket som äter den! Här bejakar man det man har!

Tänk om svenskarna kunde tillåta sej själva att bejaka att man är svenskar och ta till sej att kåldolmar/köttbullar är svenskt och att få ha svenska flaggan på balkongen och säja att blont hår är fint utan att det ska skymta några läskiga rasistiska karius- och baktustomtar i bakgrunden som ropar om Adolf.

Jag är svensk, jag är mörkblond, jag gillar svenska köttbullar, jag har en svensk flagga. Men det säjer inte att jag är rasist som någon så gladeligen vill skrika ut.
Min man är kiwi, han är mörkhårig, numera grå, han älskar pavlova och paj, han har en nya zeeländsk flagga. Men ingen, ingen skulle komma på idén att säja åt honom att tona ner sej och att han är rasist om han vill vaja med sina symboler.

Nån har svärtat ner blonda kåldomsälskare; jante eller Adolf?

Bevara våra olikheter och våga säja att vi älskar våra olikheter även vi som är blonda och har en blågul flagga! Hör jante, karius, baktus och Adolf ropa i en talkör: Svenskar har aldrig varit blonda dom är mörkblonda eller brunetter. Håll tyst med er!

Vi är blonda jämfört med dem som har blå svart afroburr flest blondiner finns i Finland!

Men därifrån till att leta partner för att bevara sitt blonda utseende det är en annan femma, men kåldolmarna kan vi väl få behålla? Snälla!

Hur mycket har svenskan spridit sej i världen? Går till den lokala supemarketen där det finns dekaler i varje kassa som säjer: Swedish rounding. Man avrundar enligt vår modell upp eller ner till närmaste mynt. När man påpekar detta för någon att det är svenskt som i Sverige som jag kommer ifrån så tror man att Swedish rounding är det som det kallas för och har ingen som helst association till landet Sverige! Vidare så använder man ordet ombudsman, ingen vet att det är ett svenskt ord.

Ordet smörgåsbord används flitigt ingen vet att det är svenskt. Nu här jag talkören ropa ifrån soptunnan: det är inte svenskt det är någon som stulit idéerna/orden ifrån ett annat land. På med soptunnelocket.

Jag marknadsför Sverige här, berättar att SKF, Alfa Laval,Husqvarna, Volvo, Saab, Swedish rounding, smörgåsbord, ombudsman och ABBA är svenskt. Ericsson har jag slutat att prata om för det gör mej ledsen.

Det stärker iallafall min identitet här som svensk och ingen ropar att det är fult för här är det mångkulturellt och det är OK. Här får jag vara svensk och ha flagga!

Suzanne höjer armen och slår ett slag FÖR olikheten!


Om författaren

Författare:
Suzanne Ek

Om artikeln

Publicerad: 04 okt 2002 11:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: