sourze.se

Brutalfel om kapitalismen 2

Brutalfel kanske är att ta i. Men Christian gör likaväl ett par välriktade stolpskott.

Christian Sandström hävdar att kapitalismen är god, att kapitalismen är en grundläggande anledning till dagens utveckling. Att alla ansträngningar är drivna av ett alltigenomträngande ekonomiskt vinstintresse. Men Robinson Crusoe uppfann ju också saker, högst användbara ting, i alla fall om man ser till livet på en öde ö.
Fanns det några pengar på den öde ön,? Näe, om man bortser från de fjuttiga korvören som Robban själv kanske hade i brallorna, fanns nog inte en enda spänn.

Att alla får det bättre av kapitalism är också ett gott skitsnack. Man kan gå in i närmaste sportaffär och ta reda på det. Titta bara i närmaste Nike-sko eller Adidas-tröja. Men hallå? Varför är varenda dojja och mojäng sydd i Kina, Filippinerna, Thailand eller något annat sydostasienland med blomstrande ekonomi? Jo, PROFIT. Kapitalism innebär att en människa tjänar pengar på andras arbete, kapitalister är de som tjänar grova stålar på andras arbete utan att själv lyfta ett finger.

Sandström kanske borde ta och läsa på lite om baksidorna med kapitalismen, istället för att prångt hävda att fördelarna väger över. Att skriva att han känner till bristerna verkar inte så stort, då han på ingen plats nämner dessa brister närmare. Hur kan man känna till saker man inte vet något om?

Om Chrille ber riktigt snällt kanske han kan få Naomi Kleins No Logo av mig i julklapp, han tycks behöva det.
Tro det eller ej, Chrille lille, men kinesponken, 5, hurrar inte lika friskt som du för kapitalismen när han står där och syr sportskor för 19:50 i månaden.

Andra som också tar det lite lugnt med hurrandet, är sjuka i Afrika, som på grund av kapitalismen, det vill säga vinstintresset, inte kan få sin medicin, eftersom läkemedelsföretagen prångt hävdar på sin patent, och vägrar vara lite schyssta. Situationen blir ju inte heller bättre av att man gör profit på U-ländernas skulder genom ränta, som gör U-länderna ännu fattigare. Schysst lir? Nä, skulle inte tro det, va?

IMF är ett fint kapitalistiskt exempel där de rika blir rikare och de fatiga fattigare, tack vare kapitalismen, som i detta fall bidrar till en härligt odemokratisk stryning. Dessa har förvärrat fattigdomen i världens U-länder avsevärt med sina välgörande lån. Man tvingar dem att begränsa utgifter i offentlig sektor, tillåta privatiseringar, öppna för att utländska storföretag kan flytta in, och att sänka lönerna så att storföretagen kan tillverka sitt skräp till slavlöner. Christian kan ju knata in i dessa Arbeit Macht Frei-läger och se hur många väljare han får med sig med sina slagord om kapitalismens under.

Det är ett känt propagandaknep att låta folket tro att de får vara med och styra, när de egentligen inte har ett skit att säga till om. Detta har hänt i flera totalitära stater, både Sovjet och Nazityskland. Det händer även i dagens samhälle, där man att genom att låta folket i Väst få en större del av kakan, samtidigt som man, för att inte minska profiten, ökar utsugningen i Öst, låter Västfolket tro att de har större ekonomisk makt gentemot kapitalisterna. Plus att det dumma folket tror att de blir vinnarna i ett liberalt, totalt pengastryt samhälle, när de egentligen bara är det milslånga eftersläpet till de riktigt kungarna.

Kapitalismen är kanske inte genomond, men det är med kapitalismen som med allt annat. Ni vet, för mycket godis och man spyr. Man borde nog ha lite striktare spelregler, så att man udviker situationer som i Afrika, vilka delvis är skapade av vinstintresset, det vill säga det som Christian hävdar är roten till utveckling. I detta fall borde det nog klassas som det totalt motsatta. Det som i Christians underbara västvärld är roten till utveckling har i U-länderna blivit roten till stagnation och tillbakagång.

Man ska inte vara så blåögd att tro att ens egen värld, där allt är bra, är allt som existerar på jorden. Bara för att man har det bra i sitt vardagsrum framför sin teve, betyder inte det att alla har det lika jävla bra. Sen kanske man inte ska bli som töntig som The International Noise Conspiracy och hävda att Capitalism stole my virginity.

Alternativen finns, det gäller bara att finna dem. Allting kan alltid bli bättre, ingenting är BÄST. Det är därför vi skall sträva för en förbättringa av samhället, en bättre framtid. Och inte sitta och bygga fettlager och hävda att allt redan är bäst och att vi ine behöver lyfta ett finger.

The show must go on...


Om författaren

Författare:
Idioten Puckosson

Om artikeln

Publicerad: 30 sep 2002 19:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: