sourze.se

London: världens stjärthål

Låt er inte luras av Ryan Airs gratisresor.

En av de vanligaste missuppfattningarna om Storbritannien i allmänhet och London i synnerhet är att det skulle vara trevligt. Gemytligt liksom.

Ibland får man till och med höra något så dumt som hyllningar till det engelska publivet. "Det är underbart med pints istället för stor stark", eller "där samlas alla åldrar och alla pratar med varandra, det är inte som i Sverige där allt är så kallt och splittrat".

Vad är det som är så trevligt? Tandlösa kärringar som bäljar i sig litervis med bärs sida vid sida med livsfarliga huliganer som vill döda dig om du håller på fel fotbollslag.

Jag lovar. Jag överdriver inte. Har ni åkt tuben i London kvart över elva en fredagkväll? Det är direkt livsfarligt. Man kanske inte blir nedslagen alla gånger, men man svimmar på spåret av obehag inför de gastande ladsen, som för övrigt är så fula på grund av bristande hygien och den ständiga fukten att man undrar om man kommit till en annan planet.

Och tuben förresten. Detta skämt till kommunikationsmedel, i vilken åtminstone en tredjedel av linjerna brakar samman varje dag. På grund av bränder, av huliganism, av dåligt underhåll, allmän slapphet och arrogans inför utländsk teknisk utveckling.

Det är ett enda stort skämt.

"Det är så stort i London", säger man. Ja, tacka fan för det när det bara finns tvåvåningshus. I samtliga huvudstäder i Europa tyckte man att det var trevligt och praktiskt med säg 4-5 våningar. I London valde man villaförortsidealet. Det tyckte britterna var fint.

Den sjuka friterade maten.

Brittisk arbetarklassfilm med varm humor.

Oasis.

Listan kan göras oändlig. Jag vill bara säga: åk inte dit! Låt er inte luras av Ryan Airs gratisresor. Betala hellre ett par tusenlappar för att ta er till kontinenten. Paris, Amsterdam, Barcelona. Varsomhelst utom det enorma stjärthålet London.

Det här är ett bidrag till "Jorden runt: recensera en stadeller ett land" på kategorin Resor.


Om författaren

Författare:
Mårten Björk

Om artikeln

Publicerad: 26 sep 2002 16:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: