sourze.se

Nigerias utrikesminister om Miss World-tävlingen

Angående Miss World-tävlingen: Nigeria värnar om FN:s mänskliga rättigheter.

En sharia-domstol i Nigeria fann nyligen Amina Lawal skyldig till äktenskapsbrott och beslöt i enlighet med sharia-lagarna att hon ska bestraffas med stening. Högsta domstolen har ännu inte undersökt fallet, vilket de ska göra. Den nigerianska regeringen har aldrig underminerat sina medborgares rättigheter och tänker inte se mellan fingrarna när dessa rättigheter är hotade. Det är på sin plats att nämna, att i Nigeria har inte en enda kvinna bestraffats på ett sådant sätt som dömts i det här fallet, och denna gång ska inte bli ett undantag.

Den nigerianska konstitutionen är överordnad. Konstitutionen bestämmer att delstatslagar gäller i delstaten, i enlighet med federalismen, men som i varje korrekt federalistiskt land kan inte delstatslagarna inkräkta på övergripande federala lagar. De federala lagarna går vanligtvis före.

Vi vill uppmärksamma det internationella samfundet på att den nigerianska regeringen, ledd av president Olusegun Obasanjo, alltid har skyddat sina medborgares rättigheter och säkerhet. Detta gäller även utlänningar som besöker och vistas i Nigeria. Vi är fast beslutna att fortsätta på detta sätt.

Den nigerianska regeringen försäkrar därför organisatörerna av Miss World-tävlingen, och deltagarna och besökarna, att vi är fast förankrade i lag och rätt, och att att vi garanterar allas rättigheter och säkerhet, inklusive delatagarna och organisatörerna. Nigerianer är ett fredsälskande folk, kända för sin vänlighet. Vi ser fram emot en lyckosam tävling.

Uttalandet översatt från engelska.


Om författaren

Författare:
Dubem Onyia

Om artikeln

Publicerad: 24 sep 2002 14:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: