sourze.se

Det lila blocket

Man ska behandla valmöjligheter som skatter. Att bibehålla så många politiska vägval som möjligt är viktigt. Man ska hålla så många dörrar som möjligt öppna.

Jag har tidigare avslöjat mig som kommunist, eller i alla fall att jag har kommunistiska åsikter, men att jag inte strävar efter den typ av kommunistiskt samhälle som tidigare skådats i världen. Att jag bekänner mig som röding innebär dock inte att jag är helt blind för fördelar med andra ideologier.

Socialdemokratin är en mycket betydande ideologi i dagens Sverige. Enligt mig är det inte partier som Centerpartiet som står i mitten på det politiska skalstrecket, utan just Socialdemokraterna. Sverige har inte varit inblandad i någon väpnad konflikt på mer än 200 år, i Sverige ligger flera internationellt framstående institutioner, Sverige ligger hyfsat högt på välfärdslistor och dylikt. Samt att klyftor och andra samhällsproblem inte är skräckinjagande stora. Men vilka är det då som regerat i Sverige? Jo, Socialdemokraterna. Nu talar jag om den gamla old-shool-socialdemokratin som de svenska sossarna bara delvis svängt ifrån, till skillnad från sina europeiska kusiner som mer och mer ter sig som Folkpartiet för mig.

Med ett socialdemokratiskt styre behöver man inte vara rädd för radikala förändringar åt något håll, för i den socialdemokratiska grytan blandar man friskt bitar från vänster och höger, man slickar åt båda hållen, utan att nafsa lite mer i någon särskild. Man låter politiken stanna innanför rimlighetens ramar, och skenar inte iväg åt vare sig höger eller vänster. Socialdemokratin barskrapar inte någon, men låter inte heller överflödet forsa fram. Man har vett nog att inte provocera för mycket och alltid ställa sig på de vinnandes sida, alltid slicka rätt personer i röven.

Med Socialdemokraterna vid makten förblir Sverige landet som inte syns till särskilt mycket ute i den stora världen, men som egentligen är rätt bra ändå. Hur många välfärdsligor man än studerar kan man inte påstå att Sverige är ett U-land eller ett samhälle i förfall. Vi är inte perfekta men vi är inte sämst heller. Vi är bra mycket bättre än flertalet av våra sydliga europeiska bröder.

Jag, i egenskap av vänstermänniska, har ibland föga förståelse för Socialdemokraternas agerande. Ibland har de helt enkelt blivit för mjuka och följsamma mot de stora grabbarna, men vem vet, min väg kanske skulle driva Sverige i botten, dra in oss i ett tredje världskrig, terroriststämplingar, bombräder mot Stockholm eller krig om våra värdefulla naturtillgångar.

Socialdemokratin är inte perfekt, men bra mycket bättre ur ett rent allmänt perspektiv än både borgerligt och vänsterpartistiskt.

Det finns fortfarande fel i ett socialdemokratiskt samhälle, men felen fixas på ett näst intill smärtfritt sätt och får inga feta eftervärkar, så vitt jag vet. Att Sverige ligger till i världen så som det gör har sina anledningar, och man måste nog se socialdemokratin som en sådan anledning. Man ska hålla sig i mitten. Att placera socialdemokraterna i det röda blocket är fel, och rosen borde byta färg.


Om författaren

Författare:
Idioten Puckosson

Om artikeln

Publicerad: 23 sep 2002 19:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: