sourze.se

Fel i valsystemet

Ingmar Rentzhog har fel i ett par detaljer... men han visar ändå på en möjlighet att manipulera valsystemet.

Först några fakta om valförfarandet:

Om du poströstar innan valet skickas ditt röstkort tillsammans med rösten till vallokalen. Detta för att du skall kunna ändra dig om du vill. Om du kommer till vallokalen och röstar så tas din poströst fram och slängs innan du prickas av i röstlängden.

Om du poströstar sent eller från utlandet så innan poströsten läggs i urnan så kollas röstlängden av. Om det visar sig att du har röstat i vallokalen så slängs poströsten.

Om du har glömt röstkortet, eller slarvat bort det, eller röstat sent och vill ändra dig så skall det gå att rösta i lokalen ändå. Kravet är att du legitimerar dig så att du kan prickas av i röstlängden. Om så sker så kan ovanstående fungera som det skall.

Men nu menar alltså Rentzhog att valförfarandet har brustit i det att man på vissa ställen inte avkrävt väljare på vare sig röstkort eller legitimation. Detta får allvarliga konsekvenser därför att då kan du rösta i någon annans namn. Vet du att någon tänker ligga på soffan... eller vet du att någon kommer att rösta sent på dagen, då kan du gå till dennes vallokal och rösta genom att uppge hans/hennes personnummer och namn.

Detta är en klar brist i systemet. ID-kontrollen MÅSTE fungera. Om så inte har skett, då har vi ett felaktigt genomfört val. Så frågan är hur vi går vidare härifrån.


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 16 sep 2002 13:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: