sourze.se
Artikelbild

Ynklige Unckel skyller ifrån sig

Del 2 i serien om Ynklige Unckels undanflykter och röstfiske tre dagar före valet.

17 moderata valstugor: lika många rasister. Det visade SVT:s Uppdrag Granskning i tisdags. Vardagsrasister. Svensson-rasister. DN i onsdags rapporterar att nynazisternas våld mot invandrare minskat sedan 2001 på grund av att polisen satt in kraftiga åtgärder mod den så kallade Vit Makt-miljön. "Däremot har antalet brott som är kopplade till främlingsfientlighet och begås av vanliga svensson ökat under förra året. Det visar SÄPO:s årliga rapport." Brottslighet kopplad till rikets inre säkerhet". DN 2002-09-11 sid A5.

Efter det att verkligheten i de 17 moderata valstugorna visats upp för väljarna har den moderata partiledningen reagerat kraftigt. Det är några få dagar kvar till valet och för första gången under valrörelsen har man fått vittring på regeringsmakten. Några av svensson-rasisterna i valstugorna har avpolleterats, andra har trätt in i tystnaden, en av dem vägrar att avgå och står för vad han sagt.

Svensson-rasister finns det många, inget av riksdagspartierna kan stå upp och säga: vi är utan skuld så vi kastar gärna första stenen. Och de gör de inte heller. Det väsentliga i den debatt som Uppdrag Granskning kastat in i valstridens slutskede är den moderata partiledningens hållning.

"Bo Lundgren är besvärad sedan flera moderater av TV avslöjats hysa främlingsfientliga åsikter. Han är kritisk mot metoden med smygfilmning".
DN torsd 12 sept första sidan

Besvärad - av att regeringsmakten kanske glider ur hans händer. Kritisk - mot TV-reportaget. På ett torgmöte utanför Åhlens i Stockholm gick Bo Lundgren, Carl Bildt och Ulf Adelsohn till angrepp - inte mot vardagsrasismen utan TV-reportern som avslöjat den. "Han provocerar och smyger, det har inte med hederlig journalistik att göra, sade till exempel Ulf Adelsohn. DN samma dag sid A8

Solna-moderaten Ulf Björkman som skämtade om skillnaden mellan negrer och apor i Afrika apan tar en banan med foten, ha ha ha har fått sparken med omedelbar verkan. Han försvarar sig med sitt "skämtlynne" som tar sig "bisarra uttryck". Ulf Björkman har tjänat sitt parti i 30 år. Detta var väl inte första gången på 30 år som han drog en vits? Nu skyller han ifrån sig på TV-teamets dolda kamera: "det är tarvlig, mental våldtäkt", hemliga kameror som i George Orwells 1984.". Attackerna riktas mot TV-teamet för att dra strålkastarljuset från det missförhållande som TV-teamet avslöjade. Klassisk taktik för politiker: prata om något annat i stället när Du får för svåra frågor. Och orsak till ett lika utbrett som välbefogat politikerförakt.

Men domen för ynkedomen skall falla där den hör hemma: inte på fotfolket i valstugorna utan på en partiledning som, när de fått vittring på regeringsmakten, tappar all anständighet. Vardagsrasismen är utbredd - i Sverige liksom i andra länder. Och där kan röster fiskas - i Sverige liksom i andra länder. Vad den kåtheten på politisk makt betyder för det ökade vardagsvåldet mot invandrare, som SÄPO redovisar, kan var och en räkna ut.

Slutligen ett klipp till från Dagens Nyheter denna torsdag tre dagar före valet sid A12:

"Borgerliga planerar maktskifte. Det finns redan listor med namnförslag på ministrar, statssekreterare och sakkunniga i en borgerlig regering."

Vilka dessa borgerliga politiker är framgår inte av artikeln. Vad de tycker om invandrare vet vi inte. Och inte heller lär de uttala sig för några TV-team.


Om författaren

Författare:
Sven Frostenson

Om artikeln

Publicerad: 13 sep 2002 13:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: