sourze.se

Rädd

En pessimistisk kria av en mörkrädd.

Såg en intervju häromkvällen med en man som påstod att tendensen för fundamentalismen i världen har stigit eftersom människorna söker något ursprungligt som de tror endast kan uppstå genom förstörelse. Efter Harmageddon en ny värld.

Om vi gör en resa bakåt i tiden, sådär trettio år och öppnar en dags- eller veckotidning kan vi läsa mycket både direkt och mellan raderna om hur tidsandan var då. Jämför vi med dagens mediautbud syns skillnaden.

Ordet sex fanns endast som en siffra och man visade respekt för äldre och sjuka. Kallade okända vid efternamn och ni. Bugade och neg. Naturligtvis var det ju ingen idyll överallt och ingen vill vrida tiden bakåt. Men tron på framtiden var större eftersom det värsta som hänt ansågs ligga bakom. Efterdyningarna av andra världskriget, kommunismen och det kalla kriget spökade men avståndet mellan människorna var närmare dels för att tidsandan var långsammare men också genom de upplevelser man genomgått. Det värsta hade hänt och var nu över, inget kan bli så hemskt mer utan nu vi reparerar en trasig värld tillsammans.

Tidsperspektivet framåt tycks krympa alltmer därför att onda makter ligger så tätt inpå. Hur vi än försöker tro på det goda stiger pessimismen därför att respekten för de svaga och oliktänkande ökar. Särskilt hos dem som känner sig trängda och hotade ökar rädslan.

Man kan nästan skönja ett mönster. Klyftan mellan DE och OSS som de så kallade terroristerna hoppade över genom att flyga in i tornen och skrämde halva världen halft från vettet medan andra halvan jublade. Skillnaden mellan fattiga och rika länder, ras- och åldersdiskriminering, osäkerheten och rädslan hos kvinnor för att enbart ses som kroppar som är ute och exponerar sig för att njutas av och sedan ratas. Ingnorering av miljöbrott därför att ekonomi och exploatering för att få mera mat och allt exklusivare mat för de som har råd går före.

Jag förstår fundamentalisterna och jag hoppas att förståelse ska föra människor närmare varann, men onekligen känner jag mig rädd när höstmörkret faller.


Om författaren

Författare:
Solveig Sjöskog

Om artikeln

Publicerad: 12 sep 2002 11:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: