sourze.se

Brottsoffer kränks av lagändring

Sexbrottslingar skulle gynnas av en ändrad lag. Dessutom skulle det innebära stora kränkningar för vissa sexbrottsoffer.

Lena Vikberg med flera framför uppfattningen att en vidgning av våldtäktsparagrafen så att alla typer av sexbrott kallas våldtäkt skulle göra det lättare att straffa sexbrottslingar. Detta är felaktigt. Det enda det gör är att lagen blir otroligt luddig och att sexbrottslingar får det lättare att få mindre straff.

Straffskalan för sexuellt utnyttjande går från minsta möjliga fängelsestraff till 6 år. Skalan för våldtäkt går från 2 år till 10 år. Slår vi ihop dessa två paragrafer, då får vi ett brott som kan ge allt från minsta möjliga till 10 år. Vad har vi då gjort? Jo vi har gjort det lättare för våldtäktsmän att få minimistraff. Vi kan alltså få situationer där någon som enligt det nuvarande systemet skulle fått 2 års fängelse istället får säg 3 månader. Vad är det som är bättre med det? En sexbrottsling skiter nog gladeligen i vad brottets kallades för så länge han får 21 extra månader på sig att förgripa sig på nya offer... eller det förra. Tror ni hon blir glad över den lagändringen då? Inte det minsta. Den enda som blir glad är brottsligen som fått det lättare att komma undan med lågt straff.

---

Dessutom skulle en sådan lagändring innebära stora kränkningar för vissa offer för sexbrott. Tänk er följande: Anna sover på en camping. Snuskgubben Zeke kryper in i tältet och pillar henne utanpå trosorna. Anna vaknar inte utan det är hennes kompis vaknar, ser vad som händer och hugger Zeke när han försöker fly. Med dagens system åtalas Zeke för sexuellt utnyttjande. Men med det nya skulle kallas det våldtäkt. Bea däremot blev överfallen på vägen hem. William, Xerxes och Yngve klubbar ned henne och under knivhot misshandlar de och förgriper sig på Bea i en timme innan de lämnar henne halvdöd med permanenta men och svåra själsiga skador. De åtalas för våldtäkt. Vad tror ni Bea tycker när hon får höra vad Zeke gjorde och att han står åtalad för våldtäkt, det vill säga samma sak som de som nästan slog ihjäl henne? Jag tror inte "kränkt" räcker på långa vägar för att beskriva vad Bea känner då...


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 05 sep 2002 08:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: