sourze.se

Myter om sexbrott skadar offren

Debatten om sexuellt utnyttjande vs våldtäkt skadar offren. De luras att tro att de blir ignorerade. De skadas av mytbildningen.

Sexuellt utnyttjande är ett allvarligt brott. Den som påstår eller antyder annat ljuger, alternativt vilseleder. Det finns ingen inom rättsväsendet eller bland lagstiftarna som inte anser att sexuellt utnyttjande är ett avskyvärt brott som förtjänar ett kännbart straff. Hela rättsväsendet är överens om att den som utsätts för sexuellt utnyttjande drabbats av något hemskt och ingen skulle få för sig att förringa deras upplevelse.

Därför anser jag det vara rent förkastligt att försöka debattera som om så inte var fallet. Artiklar som visar upprördhet över att ett brott rubricerats som sexuellt utnyttjande påstår indirekt att detta brott inte anses vara allvarligt. Detta påstående är grovt felaktigt. Dessutom tror jag att påståendet är skadligt för offren. De far illa av att denna myt sprids. Anledningen till detta är att offren helt felaktigt ges uppfattningen att de blir ignorerade. Dessutom luras de att tro att rättsväsendet på något sätt skyller på dem... att de blir utpekade som skyldiga på något sätt. Även detta är grovt felaktigt. Lagen pekar ALDRIG ut offren som skyldiga till det de råkat ut för och det är lögn och förbannad dikt att påstå annat. Helt i onödan luras offren att tro att de blir beskyllda för något.

Caroline Persson är inte den enda som reagerat över det aktuella fallet där tre män står åtalade för grovt sexuellt utnyttjande och våldtäkt. Ett flertal artiklar i dagens Aftonbladet gör stor affär av detta. Och alla bidrar de till denna mytbildning som skadar offren. I rätten kommer offren ALDRIG att få höra något i stil med "Det var ditt eget fel". Aldrig. Utan detta får de höra av alla dessa debattörer som vräker ur sig artikel på artikel utan att tänka på vad de gör. Det är DE som skadar offren, inte brottsrubriceringen.

Katarina Wennstam säger i Aftonbladet att man måste tänka på vilka signaler som sänds ut. Men det hon inte reflekterat över är att det är hon med flera som sänder ut dessa signaler som förringar brottet...


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 04 sep 2002 11:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: