sourze.se

Debatten har spårat ut totalt

Skyldig till motsatsen bevisats. Offer beskylls för dömda gärningsmäns brott. Det är ingen hejd på vansinnigheterna i denna urspårade debatt.

Om en gärningsman anklagas, åtalas och döms till fängelse i upp till 6 år så är skulden för brottet inte hans utan offrets.

Låter det vansinnigt? Påstående är fullständigt uppåt väggarna... men ändå är det just detta som den stora majoriteten av debattörer försöker hävda. De försöker få oss att tro att någon som döms till fängelse inte anses ha någon skuld i den handling han döms för. Hur dessa totala vansinnigheter kan få framföras som vore det sanning är för mig ett fullständigt mysterium.

Men det slutar inte där. Lyssna på detta:

"Hon - offret - ska bevisa att ett brott mot henne har begåtts snarare än att förövaren ska bevisa sin oskuld."

Länk: aftonbladet.se

Detta skriver Belinda Olsson, vår före detta chefredax i Aftonbladet idag. Hon är upprörd över att någon som blir anmäld för ett sexuellt brott inte anses vara skyldig på direkten. Hon anser att det är fel att en rättegång handlar om att bevisa skuld, inte att gärningmannen skall bevisa sin oskuld. Ursäkta de hårda orden... men vilken avlägsen planet kommer du ifrån egentligen Belinda?

Hela den civiliserade världens rättsäkerhet bygger på principen "OSKYLDIG till motsatsen bevisats". Detta är en okränkbar princip. Att tumma på den skulle innebära att sätta allt vad rättssäkerhet heter ur spel. Det är totalt verklighetsfrämmande att tro att något annat skulle vara i bruk. Vad tänkte du på när du skrev detta Belinda? Eller frågan kanske ska vara: tänkte du över huvud taget?

Denna debatt har spårat ur fullständigt. Debattörerna far fram som skenande tåg och säger saker utan att ha tänkt tänkt sig för. Riskerna med detta visade jag i föregående artikel: offren kommer med stor sannolikhet att lida skada. Därmed är hela syftet med debatten förfelat. Den startades för att hjälpa offren för hemska sexualbrott... men nu kommer den istället att öka offrens lidande.

Min fråga till debattörerna är denna: Hur länge är ni beredda att fortsätta ert ogenomtänkta och skadliga argumenterande innan ni inser att ni arbetar helt emot syftet med debatten och gör livet sämre för offren? Hur många drabbade tänker ni offra på debattens altare innan ni stannar och tänker efter på vad det är ni gör? Hur mycket mer lidande tänker ni orsaka innan ni lägger av?


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 04 sep 2002 15:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: