sourze.se

Nu kan vi lika gärna begrava FN

För tillfället pågår Johannesburgkonferensen om hållbar utveckling, vilket är en uppföljning till Rio-konferensen om miljö och utveckling.

Konferensen verkar dock sluta i ett fiasko där vi lika gärna kan begrava FN om inget görs för att vända förhandlingarna. Vilket skulle vara mycket olyckligt. Nyligen har de bestämt att FN ska underställas WTO, vilket är ett steg i helt fel riktning. Det borde vara det motsatta – dvs att WTO underställs FN, vilket är vad majoriteten av de globala folkrörelserna kräver.
Med detta beslut säger man i praktiken att en ökad handel är viktigare än mänskliga rättigheter och en frisk miljö. WTO:s avtal strider på många sätt mot FN:s konventioner om miljö och mänskliga rättigheter, och där har det blivit till ett självändamål att konsumera och producera så mycket som möjligt. Handelsminister Leif Pagrotsky sa för något år sedan att "han blir gladare ju fler kartonger som flyter över gränserna". Det tyder på en mycket dålig förståelse för den globala miljösituationen.

Dessa sk frihandelsavtal handlar inte ens om en fri handel, utan om de rika ländernas rätt att sälja sina produkter i fattiga länder, samtidigt som de fattiga länderna stängs ute av höga tullar. De rika länderna, med USA och EU i spetsen har om och om igen lovat att avskaffa jordbrukssubventionerna som slår ut fattiga småbrukare, och att sänka tullarna. Inget av detta har gjorts som vi alla vet och i de senaste förhandlingarna använde de sig åter av dessa "eftergifter" för att driva igenom att inleda förhandlingar om patent, investeringar och handel med tjänster. Alla dessa saker handlar om att ytterligare stärka företag och mäktiga ekonomiska intressen och inte alls om en hållbar utveckling och inte heller om de fattiga ländernas rätt till hållbar utveckling.

Patentreglerna kommer att innebära att de fattiga länderna inte längre får köpa billiga piratkopierade mediciner och de kommer inte ha råd med medicinerna från livsmedelsgiganterna. Investeringsavtalet som framförallt EU och då Sverige varit pådrivande för, kan medföra att företag får rätt att ställa sig över länders lagar om arbetsrätt och miljö. Det är sjuk politik utan ansvarstagande.

Sveriges linje har tidigare varit att FN inte kan vara överordnat WTO. Det är dags för en vändning nu. Världens ledare måste ta sig i kragen och ha lite politiskt kurage och ändra detta beslut. FN:s konventioner om mänskliga rättigheter och miljö måste stå över WTO:s handelsavtal. Befintliga handelsavtal bör också omförhandlas inom FN, med hållbar utveckling som överordnat mål. Ett krav som många fattiga länder drivit länge.

En annan viktig fråga är den om företagsansvar. Det är inte tillräckligt med frivilliga överenskommelser à la Global Compact eller Sveriges motsvarighet Globalt ansvar. Det behövs regler för transnationella företag, någon som övervakar att dessa följs och möjlighet att sätta in straff om de inte gör det. Sluta mjäka med storföretagen!

Att inte på allvar diskutera dessa och andra problem så som skuldkrisen, den rika världens rovdrift på resurser, privatisering av vatten, växthus effekten etc tyder på ett mycket svagt politiskt ledarskap och en ovilja att ta reellt ansvar för världens framtid.

Men det är kanske här, i den internationella politiken, som det blir så tydligt vilka värderingar det är som styr världen. Den globala kapitalismen och konsumismen. Det behövs en radikal värdeförändring där solidaritet, demokrati och miljörättvisa får råda framför egoism och kapitalistisk diktatur.


Om författaren

Författare:
Gustav Fridolin JR

Om artikeln

Publicerad: 02 sep 2002 03:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: