sourze.se

Lundahl har fel om rubriceringen

Michael säger att det inte har någon betydelse vad vi sätter för namn på brotten, men jag ber dig Michael att sätta dig in i den utnyttjade flickans situation bara för en minut.

Flickan ville inte ha sex med den här killen men han sätter på henne ändå. Våld behöver han inte använda, hon kan ändå inte göra motstånd. Hon anmäler killen för våldtäkt. Hur tror du hon kände när hon fick höra att det inte kunde beräknas som våldtäkt eftersom hon inte kunde göra motstånd? Tror det verkligen brottsrubriceringen saknar betydelse för henne oavsett om straffet kan bli lika långt? Jag tror inte det. Det känns antagligen fruktansvärt kränkande. Både för henne och för alla andra kvinnor som hör om det. Vi blir än en gång påminda om att vårt spelrum är begränsat, och att vi måste passa oss för det som ses som männens okontrollerbara sexualitet.

Jag har aldrig sagt att en dom för sexuellt utnyttjande skulle vara detsamma som att denne går fri eller att brottet är "ringa", som Michael påstår i sin artikel. Jag har koll på att detta också är ett allvarligt brott - såklart, men olika brott bedöms som olika allvarliga, och därför skiljer sig strafflängderna. I dagsläget är minimistraffet för våldtäkt två års fängelse. Medan det för grovt sexuellt utnyttjande är sex månader. Maxstraffet är däremot detsamma, nämligen sex år. Det kan tyckas att skillnaden är liten men det är ändå tydligt vilket som är det allvarligaste brottet. Därav bör ingen tvekan råda.


Om författaren

Författare:
Caroline Persson

Om artikeln

Publicerad: 02 sep 2002 11:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: