sourze.se

Agera inte stenad, Miss World

Det räcker inte med ett missnöjt leende inför internationell press

Amina Lawal är dömd att stenas till döds. Ett hål grävs i backen och när det är djupt nog upphör arbetet och det lämnas plats för Amina. Hon sänks ner och när hon sitter fast upp till midjan är det fritt fram. Fritt fram att låta ett hundratal stenar plåga henne till döds.

Amina är 31 år gammal och bor i Nigeria. Hon skiljde sig från sin make men gav för åtta månader sedan liv till en liten flicka. En oäkting. Född utom äktenskapet. För det förtjänar hon döden, enligt dom Sharialagar som agerar domstol i hennes provins. När hon slutar amma bebisen är det bara att krypa ner i det hål som först halvt begraver henne för att till sist bli hennes grav. Trevlig sits.

I samma Nigeria är det snart dags att kröna Miss "Jag är den som värnar mest om miljön, barnen och djurens rättigheter". Fint så. Men, vad mer; Vilken guldsits! Vilket gyllene läge att rubba på ordningen och låta det eka ordentligt. Bojkotta tävlingen! Åk inte till Nigeria för att låta er vallas runt på diverse sevärdheter. För att bli levande reklampelare för det land som väljer att stena kvinnor som blir våldtagna eller föder barn utom äktenskapet.

Den som inbillar sig att lama protester på plats kommer att göra någon verkan, är ute och cyklar. De kommersiella reklamfinansierade TV-kanaler som äger evenemanget kommer inte släppa igenom så mycket som en rap i motvind. Hur skulle det se ut om alla missar ställde sig upp och högljutt protesterade inför en miljardpublik som skiter i vad som sägs, utan istället vill beundra baddräkter och aftonklänningar? Icke, kommer aldrig att hända. I bästa fall blir det en liten viskning som åtföljs av tandköttsvisning för att återställa ordningen.

Nu frågar sig säkert många varför Missarna ska behöva bry sig om slika ting? Miss World är ju en tävling i vem som är mest lämpad att representera sitt land. Egentligen skulle jag dra den om vargen och rödluvan nu, men nöjer mig med att konstatera att en skönhetstävling är en skönhetstävling, oavsett vad programmakarna väljer att kalla det. Men Missarna ska - om inte annat - låtsas förestå, och vad vore lämpligare än att representera en åsikt som jag hoppas att alla vid sina sunda vätskor ställer sig bakom; Vi accepterar inte.

Vi fördömer och orkar bry oss mer än att skriva under en protestlista på nätet. Dra tillbaka kandidaturen och skicka ingen representant. Vi är gamla och vi är fria, men det är vi snart väldigt ensamma om. Fråga bara Amina.


Om författaren

Författare:
Lena Vikberg

Om artikeln

Publicerad: 25 aug 2002 16:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: