sourze.se

Gno med tumvantar på Nya Zealand

Resebrev.

Har varit på en jobbintroduktion i dag. Jag är på ett företag som tar prover för analys av bland annat mjölk.
Man skickar ut en bricka med plastflaskor till en mejeribonde som mjölkar en skvätt från varje ko och sedan så utvärderas proverna så att man vet vilka kor som ska ingå i mjölk besättningen och vilka som man ska avlas på.
Det är inte bara komjölk utan även getmjölk. Jag är på Herd test station.

Var sjätte vecka så skickar mjölkbonden in sina prover som vi ska väga och mäta. Det ser ut som i ett labb men det är inte lika flashigt jobb utan stressigt och det ska gå undan och vara rent och hundra procent prydligt. Jag får en bricka med 36 mjölkprover i en bricka för förmiddagsmjölk och en med eftermiddagsmjölk. Jag mäter bägge proverna och slår ihop dom till en enhet. Fort ska det gå. 350 prov i timmen ska jag hinna med. Plastflaskorna som mjölken kommer i är små och rymmer mindre än en deciliter.

Det är ett lock som ska knäppas upp och det ska gå snabbt så man tar förmiddagsprovet i ena handen och eftermiddagsprovet i andra handen. Håller flaskorna i ett fast grepp och snäpper av locket med tummarna. Samtidigt så läser man av etiketterna och matchar av i datorn och väger.
Fort, fort, fort.

Locken på plastflaskorna snäpps av och tummarna får ta stryk.
Så någon har kommit på den optimala idén: tumvantar!
det bidde en tumvante, monolog, med vem? En stickad liten tumvante som man fäster med en liten gummisnodd runt tummen.
Fort, snäpp av lock, fort, läs av kod, scanna barkod, knappa in i datorn, snäpp, snäpp, snäpp. Ooo Ooo Ooo så en liten gumma kan gnoooo :

sång ur röda hund, vem sjunger?

Klarar jag av jobbet och trivs så har jag jobb til i maj nästa år och två veckor ledigt i jul. 40 svenska kronor i timmen, normal lön här. Skiftjobb slutar ibland kl tre på morgonen, ska då köra 16 kilometer hem på en väg utan målad mittremsa och utan reflexer eller gatubelysning. Kan tala om at det är en jäkla skillnad på at köra här på landet och en belyst trefilig motorväg där man inte ens ser skillnad på om man har lyset på på sin egna bil eller inte för att det finns så mycket gatubelysning.

Nu ska jag sova för det är en ny dag i morgon med nya saker at lära sej på det nya jobbet så man måste vara lite skärpt och ha sovit åtminstone 6-7 timmar.

Natti natti Sverige, för när klockan är lunch i Sverige så är det läggdax för mej här nere.


Om författaren

Författare:
Suzanne Ek

Om artikeln

Publicerad: 20 aug 2002 18:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: