sourze.se

En sång för förlorarna

Gathering of the tribes. Skruvar till det riktigt ordentligt?

De hade samlats för att hylla Moder Svea, samhällssystemet, demokratin och det fria valet som skulle äga rum inom kort.

I mitten, på marken, satt knarkarna och delade en pipa, diskuterade HIV och undrade om det var nån som hade nåt.

Bakom satt de lytta och de gamla i sina rullstolar. De hade mutat långvårdpersonalen att köra dem dit. Släktingarna pallade inte, de jobbade, målade sina hus eller andra viktigare saker.

Det snackades en hel del olika språk i gänget, både här och där. Utspridda, beredda på snabb flykt igen eftersom de inte hade uppehållstillstånd, saknade medborgarskap eller något annat kriminellt. Som att inte kunna svenska till exempel.

Barnvagnarna gnisslade medan innehållets ensamstående mödrar utbytte erfarenheter om baby-bajs, stämpelkort och hur man får makaroner och makaroner enbart att smaka riktigt mums.

Uteliggarna hade byggt en koja av kartong och tidningspapper. Där inne satt de och läste på väggarna, annonserna om sommarhus i Spanien, hur man skatteplanerar och en artikel om att de som skiter i att utnyttja sin rösträtt inte är missnöjda, nej de är lata och dumma.

Ja, där var fler, för många att räkna upp här, tar för lång tid, du har väl bråttom? Men jag måste nämna de mobbade, fritänkarna, de barnlösa homosexuella med tårar i ögonen och... de andra. Så, nu har jag nämnt dem.

Ett monument, en symbol hade byggts dagen till ära. En blågul staty, en stor tant som påminde om något. Hon hade en fackla i handen.

En efter en gick de fram till fackeltanten; knarkarna, de lytta och gamla, flyktingarna, de ensamstående mödrarna, uteliggarna, de mobbade, fritänkarna, bögarna och flatorna och... de andra.

Knivarna blänkte, skotten ekade, karatesparkarna träffade och spottloskorna träffade, missade, träffade, missade.

Fackeltanten föll till marken, polisen kom och batonger plockades fram. De som inte hade handbojor på sig flydde i panik.

Ja, det var en stor dag för Moder Svea, samhällssystemet, demokratin och det fria valet. Man blir fan riktigt stolt!


Om författaren

Författare:
Mikael Vestlin

Om artikeln

Publicerad: 20 aug 2002 09:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: