sourze.se

Uteliggare eller lyxlirare?

"Jag tar gärna sedlar" sade uteliggaren.

Jag är en fattig student på väg till bussen. Där stöter jag på en man som frågar mig om jag har ett par kronor att skänka. Nu är det visserligen inte första gången jag stöter på det här fenomenet utan det händer snarare var och varannan dag. Men barmhärtig som jag ändå är letar jag i plånboken efter ett par kronor. Då säger han plötsligt att han tar gärna sedlar. En krona fick han och inte ett öre till.

Nere i tunnelbanan vinglar det fram en stackare med trasiga och tämligen lortiga kläder. Hans ansikte är ärrat och han ser allmänt taskig ut. Han mumlar och slöddrar och ber slutligen om en slant. Jag tittar i fickan men hittar inget. Om jag öppnar plånboken finns det väl pengar, så jag öppnar den, men råkar just nu enbart ha en femtioöring på mig. Jag ger honom den och han tar den för att sedan kasta den lite tafatt mot mig. Nu har han bränt allas broar, sur över hans beteende muttrar jag vidare.

Utanför ett torg står en kvinna och ropar efter pengar. Hon kommer fram och frågar om hon kan få pengar till taxi. Tyvärr, åker inte själv taxi blev mitt svar. Och nu senast stod det en man och väntade utanför kiosken. Han hade språkats vid med min man och min man sa att min fru ska bara köpa en tidning, kanske blir det någon växel kvar. Jag kommer ut och jag ger honom växeln på två kronor, oförskämt nog ber han om en tia och tackar inte ens för kronorna.
På stationen kommer det fram en kvinna som ber om pengar för tåget hem till Gävle, hon ser ut som om hon tagit lite för mycket av något. Jag har inga pengar, tyvärr, säger jag lite förbryllad över hennes fråga. Då säger hon att hon kan följa mig till bankomaten för att ta ut. Jag tappar hakan och går där ifrån.

Jag ställer inte upp på det här längre. Att vara uteliggare är förmodligen inte ett lättsamt yrke och det innefattar en massa problem som de inte själva orkar ta itu med. Men jag som är en hederlig medborgare ska inte heller behöva stå ut med en massa oförskämdheter. Nu ska jag även lägga till att det finns uteliggare som tackar för slanten, men de blir allt färre. De lever ett lyxliv med ohyfs. Precis som vissa överklasstyper kan bete sig beter sig vissa uteliggare. Vill inte längre bidra med mina surt förvärvade slantar.


Om författaren

Författare:
Karolina G Martin

Om artikeln

Publicerad: 19 aug 2002 15:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: