sourze.se

QWERTY FUThARK och kåldolmar

Följ den röda tråden, om ni hittar den.

QWERTY och FUThARK, bokstäver i ett alfabet, båda beskriver hur att använda ett alfabet.

QWERTY är ju den fingersättning som finns på dagens moderna skrivmaskiner men visste ni att den första riktiga skrivmaskinen gjordes av Remington & sons redan 1874.
Det var ingen populär produkt och den såldes endast i 5 000 exemplar.

Den kunde bara skriva med stora bokstäver och den andra upplagan som gjordes fick både stora och små bokstäver.
Gemener och versaler. Samma Remington gjorde för övrigt vapen. Pennan som vapen så att säja.

Rolig historia:
En kollega till mej undrade om jag visste vad motsatsen till versaler är. Jag kom inte på det i brådrasket och sa: återkommer när minnet funkar. Senare när hon gått hem så kom det. Jag skrev en post-it och la på hennes bord.

Christina
Gemener

Allt med min karakteristiska handstil så varför underteckna?
Hon hade glömt bort vad hon frågat mej om och nästa dag blev jag inkallad till chefen. Christina hade trott att det var en post-it lapp som sa att hon var gemenelak och hon hade gråtit ut inne hos chefen!

Varför använde man QWERTY och hur kom det till? Uppfinnare var CL Sholes i Milwaukee under 1860 talet. Han startade med att göra en skrivmaskin med alfabetet i dess rätta ordning men hans maskin kloggade igen och bokstäverna fastnade i varandra.

Han sökte efter vilka bokstäver som användes mest och konstruerade tangentbordet därefter och då kom bokstäverna QWERTY som startar tangent bordet att ge det dess namn.
CL Sholes jobbade tillsammans med Amos Densmore på att ta reda på vilka bokstäver användes oftast tillsammans och den mesta kombinationen var TH som fick en mittplats. Som finansiär i detta projekt så hade man James Densmore, broder till Amos.

På 30-talet så uppfann en professor Dvorak ett annat tangentbord som fokuserade på att ha alla mest använda bokstäver i en enda rad. Man kunde skriva väldigt mycket på engelska utan att ens lämna mittraden som innehöll:
AOEUIDHTNS

Tangentbordet kallades Dvorak men det kunde inte bevisa högre hastighet för en skrivmaskinist och det skulle även behövas att lära om sej för ny tangentsättning så det blev en flopp.

Vad är då FUThARK? Det är vikingarna runskrift. Jag hade ingen aning om att det kallades FUThARK till den dag då min historieintresserade man talade om det för mej. De mest använda bokstäverna i vikingarnas alfabet bildar ordet FUThARK. Nu vet jag ju inte om det baseras på i vilken ordning det är mest använda bokstäver eller om det är i den ordning de mest använda dyker upp enligt vår dags alfabet.

Sen finns det de som hävdar att vikingarnas alfabet är släkt med det turkiska alfabetet GOKTURK. Men vad vet jag?
En sak vet jag med säkerhet och det är att varje gång något kallas för svenskt så ska det genast härledas bakåt till något annat och göra svenskarna historielösa och totalt uppfinningsbefriade.

Varför vet jag inte, tror mej avläsa det ur något slags bakvänd rasism emot oss själva som svenskar. Du ska inte tro att du är något. Du ska inte tro att du har en kultur och du ska vara glad att andra kulturer ger dej något.
Vi ska veta att allt det vi kallar för svenskt inte minsann är svenskt utan något vi knyckt någon annanstans ifrån.
Precis som med kåldolmar som egentligen är turkiska. Undrar om man i alla andra länder gör likadant? Tar sina egna kulturella maträtter och alfabet och göranden och spårar dom tillbaka bara för att ge kredit och något annat lands innevånare?

Tror inte det. Men allt kommer ju nånstans ifrån. Finns det något som är svenskt, på riktigt ?

Jag var inte med när någon av dessa alfabet startades upp eller när kåldolmarna uppfanns och läser mej bara till så kallad fakta som är vad andra säjer är sant. Fakta för mej är något jag själv sett med egna ögon. Eller något som oomkullrunkeligt kan göras om igen och mitt intellekt säjer mej att det är sant.

Åsikter om det jag skriver tas tacksamt emot, speciellt om ni kan påvisa något annat faktabaserat och intressant om det jag skriver om.

Svamlar? Jag? Javisst!


Om författaren

Författare:
Suzanne Ek

Om artikeln

Publicerad: 16 aug 2002 15:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: