sourze.se

Kärnkraften behövs

Jag förstår inte varför miljövännerna är emot den svenska kärnkraften.

Att producera el från kärnkraft är en av de mest miljövänliga nu kända metoder. Utsläppen består endast av varmt vatten till havet.

Säkerhets aspekten är viktigt, men jag är inte ett dugg orolig för säkerheten i de svenska kärnkraftsverken. Våra kärnkraftsverk modifieras kontinuerligt till största möjliga säkerhet. Kontrollerna är mycket avancerade och rigorösa. Däremot tycker jag att miljövännerna i Sverige ska ägna sin kraft åt att stoppa de omoderna och slarvigt skötta kärnkraftsverken i forna öststaterna. Dessa har inget existensberättigande.

Sedan har vi det här med kärnkraftsavfallet. Det är det miljövännerna oroar sig för, men det gör inte jag. Vi vet hur vi ska ta hand om avfallet, tekniken finns. Det är bara synd att miljövännerna motarbetar förvaringen. Sedan argumenteras i det oändliga för att avfallet är radioaktivt i 50 000 år och mer. Nonsenssnack tycker jag. Med en sådan kort tidsperiod som 100 till 150 år är jag säker på att forskarna har löst frågan om hur man "neutraliserar" avfallet. Teorin finns. Jag är också säker på att vid den tidpunkten har man gjort sådana framsteg i rymdforskningen att det inte är några problem att sända upp avfallet till vår ständigt energiproducerande fusionskraftverk, nämligen solen. Tänk bara på hur utvecklingen har framskridit under vårt sista århundrande.

I dag är det största hotet mot miljön på vår planet produktionen av el med hjälp av fossila bränslen; ved, torv, olja, bensin, etc. Med andra ord: all produktion av energi som avger koldioxid och koloxid är farlig. De är ett dödligt hot mot vår överlevnad.

Om vi ser det i ett lite längre perspektiv bör vi ha i åtanke att även tredje världen måste få samma levnadsvillkor som oss i västvärlden. Lika bra levnadsvillkor för alla människor måste vara målet. Det är det bästa sättet för att få lugnt här på vår jord. Men då fodras det en enorm tillgång på energi. God tillgång på energi är en nödvändig förutsättning för hög levnadsstandard. Att producera den energin med fossila bränslen är en omöjlighet. Detta skulle bli förödande för vår miljö. I framtiden måste naturligtvis alla bilar drivas med el, inte med petroleumprodukter. Vindkraft eller andra nuvarande förnyelsebara energikällor är uteslutna på grund av ekonomiska skäl.

Det finns bara ett sätt att slutligen lösa det enorma ökande energibehov som finns för att lyfta upp tredje världen från sin missär. Det är att finna en smart energikälla som är "ren" och inte tär på våra naturresurser. Den energikällan finns, om än bara på experimentstadiet. Energikällan heter fusionskraft. Det är den energi som frigörs när man slår ihop två lätta atomkärnor till en tyngre helium. Processen frigör massor av energi med en obetydlig strålning. Grundmaterialet är väte och det finns i obegränsade mängder i havet.

Fusionskraften löser hela jordens energiproblem för all framtid. Men det är långt dit. Processen fodrar flera miljoner graders värme för att starta och underhållas. Men jag tvivlar inte på teknikutvecklingen.

Och här kommer nu huvudskälet till att vi ska ha vår kärnkraft kvar. Fusionskraften utvecklas snabbast via kunskaper från nuvarande kärnkraft. Det är därför viktigt att nuvarande ledande kärnkraftsproducenter dit hör Sverige fortsätter och utvecklar sin nuvarande kärnkraft.

Många miljövänner tror att vi här i lilla Sverige med sparsamhet och några mer eller mindre lätta förnybara energikällor kan lösa världens energi- och miljöproblem. Så är inte fallet, problemet är större än så. Men vi kan tillsammans med andra hjälpa till att lösa energiskapande via fusionskraften.


Om författaren

Författare:
Sven-Erik Sundberg

Om artikeln

Publicerad: 15 aug 2002 17:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: