sourze.se

Kom du in på högskolan?

Fram med frikvoten, bort med betygshetsen.

Sedan april i år har tusentals studieintresserade suttit på nålar och undrat över om de ska ta sig in på den utbildning de har sökt. Detta är tortyr. De flesta har förmodligen det första urvalet klart, och är du reservplacerad sitter du förväntansfull och väntar på besked. Inte nog med att du måste söka senast den 15 april, vilket är benhårt annars kan du glömma högskolan den kommande terminen, de flesta skolor tar in resever ända in på andra veckan.

Föreställ dig en reserv som efter andra uttagningen är reservplacerad och väldigt gärna vill komma in, han eller hon bor i Luleå och den aktuella utbildningen finns i Malmö. Låt säga att hon får det glada beskedet två veckor in på skolstarten. Att flytta på sig geografiskt är i och för sig inte det största problemet, men risken finns att omställningen sker för hastigt. Du vaknar upp i ett trångt studentrum i en främmande stad och dina kompisar är långt borta. Det kan bli en traumatisk upplevelse. För att klara av en dylik situation krävs en enorm självdiciplin.

Fy tusan säger jag bara. Är inte detta tortyr så vet jag inte vad ordet innebär. Gör om antagningsreglerna så man kan få känna sig trygg med sitt val av studier och slippa hamna i en situation som kan vara helt omöjlig.

Jag föreslår följande: Sista anmälningsdatumet ska kvarstå. Du får välja upp till tolv olika program och kurser idag vilket kan vara så, men istället för att få stå kvar på flera alternativ skulle du endast få välja ett alternativ att kvarstå på om du inte blev antagen. Är du antagen har du förmodligen lyckats med ditt val och bör inte få kvarstå på något annat alternativ. Som reserv har du ett underläge och kanske tvingats att ta andra alternativ, du kanske inte har tillräckligt höga betyg för det du har sökt.

Med dagens datoriserade teknik borde det finnas möjlighet att ge ett slutgiltigt antagningsbesked redan i slutet av terminen. På så vis hinner man förbereda sig både mentalt och ekonomiskt.

Det här förslaget kan verka en aning diffust, men intagningen till högskola och universitet idag är diffus.

Det finns många skoltrötta elever på gymnasiet som inte orkar hålla uppe betyget och hamnar i en dålig reservkö om de senare vill ta upp sina studier. Jag skulle önska att de som känner sig motiverade att läsa en utbildning på högre nivå skulle få göra så och att det infördes en frikvot på samtliga högskolor och universitet.

Det skulle likaså vara lämpligt att införa intervjuer med dessa personer för att bedöma elevens lämplighet för den aktuella utbildningen.

Jag har arbetat som lärare och vet att redan i nian mår eleverna inte säskillt bra. De hetsar och tänker bara på betygen så att de i framtiden ska kunna komma in på den utbildning som de vet kräver höga betyg. Eleverna får inte en chans att koppla av utan de mår dåligt av den här situationen, det vet jag.

Fram med frikvoten och hetsa inte upp alla elever som vill göra något av sina liv. Det finns möjligheter att ändra på det nu, inte imorgon.


Om författaren

Författare:
Karolina G Martin

Om artikeln

Publicerad: 07 aug 2002 14:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: