sourze.se

Har du ett kändisnamn?

Din självbild påverkas av vad du kallas.

När jag var liten var jag nästan ensam om mitt namn. Det fanns inga fler som hette Andreas, varken i skolan eller på gården. Det förekom några ovanliga namn på TV, Andreas Baader och Andreas Papandreou, och mycket riktigt började jag snart kallas för Andreas Baader. Det var bara terrorister och presidenter som bar mitt namn, i bägge fall något mycket avlägset, och jag förvandlades till en outsider.

Annorlunda i dag. Mitt namn finns med på Tjugo i topp över nydöpta pojkars namn. Och här på Sourze är jag inte precis ensam om mitt förnamn tack och lov har vi ganska ovanliga efternamn allihop, så förvirring uppstår bara ibland om vem som är vem.

Så vem är jag då i dag? Jag började som en outsider, och slutade som vanlig? Nä, inte alls, jag har fastnat i rollen som outsider och känner mig fortfarande ovanlig. Detta tack vare min uppväxt som mobbat Andreasbarn.

Det sägs att namn brukar hoppa över en generation, så att barn i dag ofta döps efter sina mor- eller farföräldrar. Hedvig, Ebba och Fritjof lär vara vanliga tilltalsnamn på dagis nuförtiden. Mera ovanliga, än så länge, är Birgitta, Sven och Kurt.

Min pappa hette Sven. Min mamma hette Birgitta.

Annars är det väldigt vanligt att döpa barn efter kändisar. De flesta som bär namnet Linda föddes runt 1973, då "kändisbröllopet" mellan Björn Ulvaeus och Agnetha Fältskog just hade resulterat i barnet Linda Ulveaus! Linda McCartney var också i ropet då, även om många tyckte att hon var sisådär som musiker. I dag har vi förstås Linda Skugge. Hallå Linda, snart blir det inte dig folk ropar efter på stan utan sina barn, namnet Linda har blivit populärt igen tack vare dig. Men du vänder huvudet ändå, när du hör ditt namn ropas, precis som jag vänder mig om varje gång någon ropar "Andreas". Jag tror att det är mig som tjejerna ropar på, men så kommer någon liten tvååring tultande i deras famn och jag fattar att - tja, Andreas är ett vanligt namn i dag.


Om författaren

Författare:
Andreas Björsten

Om artikeln

Publicerad: 31 jul 2002 16:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: