sourze.se

Människan - ett djur i bur

Den "civiliserade" människan lever ett lika onaturligt liv som apor i bur.

Däggdjuren, dit räknas människorna, tar hand som sina ungar på ett behovstillfredställande sätt, om de lever i en miljö som tillåter det.

Lever de under stress och onaturliga förhållanden, såsom djur som hålls instängda i små burar, så klarar de ofta inte ens att föröka sig och om de får ungar så klarar de ofta inte att ta hand om dem på ett ändamålsenligt sätt. Ungarna riskerar att dö eller växa upp mentalt skadade.

Människan skulle aldrig ha överlevt som art, under de miljoner år som vi levde på jorden innan vi blev "civiliserade", om hon inte kunnat ta hand om sin avkomma på ett sätt som garanterade dess överlevnad och psykiska hälsa. Då fanns inga böcker om vad barnen behöver under de första åren. Människan, precis som djuren fick lita till sin instinkt och det de lärt sig av sin egen mor och far när de själva var barn. Och människan var framgångsrik och överlevde.

Under den relativt korta tid människan varit "civiliserad" har vi steg för steg börjat leva ett alltmer "onaturligt" och förkonstlat liv. Men eftersom vi inte vet om något annat sätt, så har vi försökt att anpassa oss.

Men våra kroppar och vårt psyke är fortfarande anpassat för att leva på det ursprungliga sättet, utan den moderna civilisationen. Miljoner år av anpassning förändras inte på den korta tiden av ett par tusen år.

Tydligast märks denna konflikt i hur vi är skapade att leva och hur vi tvingas att leva, när det gäller hur vi tar hand om våra barn. För varje generation riskerar vi att bli allt okunnigare om vad som är det naturliga sättet. Vi anpassar oss mer och mer till det onaturliga. Men de små barnen idag har precis samma uråldriga behov som barnen hade när människan började gå på två ben.

Det är dessa behov som vi i dag har så svårt att tillgodose.

Därför hävdar jag att människan idag är på väg att bli allt onaturligare och alltfler av oss kommer att bli psykopater, oavsett om vi gillar det eller ej. Ska vi förhindra denna utveckling måste vi börja med att ta hand om våra barn på ett naturligt och behovstillfredsställande sätt.


Om författaren

Författare:
Monica Bodling

Om artikeln

Publicerad: 25 jul 2002 15:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: