sourze.se

En potent man och bristande omdöme

Grundkurs; Bli en värdelös skjutbar mamma.

Allt du behöver är en potent man, en till tre flaskor vin beroende på hur snygg han är och en total avsaknad av såväl omdöme som preventivmedel.

Tänk sedan på precis vad som helst som gör dig upphetsad. Det kan vara alltifrån en svindyr gucciklocka till Carl Bildt ni hajar spännvidden va. Det kan till och med i vissa exceptionella undantagsfall vara mannen - den blivande barnafadern - i fråga.

Bli kåt, vresa, knulla! eller Klara, Färdiga, Gå som vi luttrade mammor säger. Och det gäller sällan mer än 100 meter om jag så säger. Ständigt sätts nya stadionrekord. Sådär! Klappat och klart, om nio månader kan du räkna in dig i de värdelösa morsornas skara.

Fast ibland krävs det mer än så. Du kanske är tvungen att upprepa bedriften. Du kanske tillhör den skara som klarar av att vara den perfekta mamman för ett barn och behöver två för att banga ur och sälla dig till oss andra.

Då är det i alla fall dags. Du ger upp nästan alla dina egna intressen. Tiden medger inte annat. All romantik försvinner ut genom dörren. Din relation med barnafadern förslummas kraftigt till ett sorts rengöringsarbetsteam. "Du tar bajsblöjan så torkar jag upp havregrynsgröten". Du ÄLSKAR dina barn över allt annat och njuter av att vara med dem. Du vill ge dem det bästa i livet. Men när du åkt 30 mil till Skara sommarland och båda barnen gallskriker "dumma mamma" i korus så att det hörs över hela nöjesfältet för att du dristade dig till att själv ta av papperet på den glass du så omtänksamt köpt åt dem - då känner du mer för att ge dem varsin fet örfil och gå därifrån.

Plötsligt inser du att de aldrig kommer att tacka dig. Allt du gör som är bra, kärleksfullt och pedagogiskt tar de fullständigt för givet. De gånger tålamodet tryter, dina fel och brister, dina utbrott och i barnens ögon elakheter - dem kommer de däremot att minnas för evigt. Du kommer att få höra dem, psykoterapeuterna kommer att få höra dem och hemska tanke; fängelseprästen? samt framförallt deras respektive kommer att få höra. Hur värdelös och elak och vilken ovanligt dum, gammaldags, patetisk morsa du är. Kanske kommer dina barn att skriva artiklar om att du borde skjutas.

Finns det då inget hopp? Någon ljuspunkt i mörkret?

Jo faktiskt! När dina barn får barn. Ställda inför sina egna tillkortakommanden på föräldrabanan. Då kommer de troligen att förstå att du i alla fall gjorde ditt bästa - utifrån de förutsättningar som du själv fått av dina föräldrar och lite bättre med viljans kraft. Då kommer de att veta att du alltid velat dem väl, att du innan du fick dem var en vanlig trevlig människa och inte bara stenålders, tjatig morsa. Då kommer de också att förstå hur mycket du älskar dem. Och trots att bajsblöjsbyte och havregrynsgrötstorkning inte sådär spontant känns som sådant som hamnar på hobbyns tio-i-topp-lista så skulle du aldrig, aldrig vilja vara utan dem.

Men till dess är det bara att sluta förvänta sig tacksamhet, bita ihop, skaffa skottsäker väst, njuta av de goda stunderna och lära dina barn allt om omdömeslöshet och inget om preventivmedel.


Om författaren

Författare:
Anna Linusson

Om artikeln

Publicerad: 23 jul 2002 09:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: