sourze.se

Så fixar du lite tillväxt Göran!

Jag är inte sosse, men det hjälper inte. Göran vinner i höst och det här är mitt försök att få honom att agera på rätt sätt efter segern.

Sverige går åt fel håll. Vi har varit kända får vår solidaritet, sunda demokrati och framför allt för vår goda ekonomi och låga arbetslöshet. Nu ramlar vi längre och längre ner i välståndsligan. Svenska folket har dålig ekonomi. Det sägs att hade vi varit en amerikansk delstat hade det varit den fattigaste. Poängen med att bo i ett iskallt ikealand har ju varit vårt välstånd men nu känns inte det som någon anledning att stanna längre.

Eftersom jag tror mig sitta inne med lösningarna så tänkte jag dela med mig:

1. Ta in arbetskraftsinvandring. Vad hade Atlas Copco varit utan italienarna? SL utan afrikanerna? Att det råder brist på arbetskraft inom flera yrken gagnar ingen. Företagen får inte utvecklas, barnen saknar dagisfröknar och de gamla saknar vårdare.

Det finns fler fördelar med invandring. Den ena är att vi blir fler. Det är en förutsättning för tillväxt. Persson hoppas att vi blonda ska föda en massa barn. Det kommer vi inte göra så länge vi inte kan få råd med bra bostäder och får säkrare anställningar. De mörkhåriga däremot tar gärna hit lite mer folk som redan fötts liksom och som kan komma och arbeta och betala skatt och köpa Ericsson-telefoner och falukorv på ICA. Som bonus kanske de kan lära oss nya saker som vi blonda inte kan så mycket om!

Den tredje fördelen är integrationen. Många blonda tycker inte om de mörkhåriga. Tänker att de är onda och kriminella och inte jobbar. Om vi tog in fler mörkhåriga som jobbade skulle alla mörkhåriga komma i bättre dager. Vi blonda skulle tydligare se att även mörkhåriga kan jobba precis som vanliga människor alltså vi blonda. Kanske skulle vi då som bonus kunna släppa en del av de fördomar som tynger oss så.

2. Höj våra löner eller sänk våra skatter. Att arbeta lönar sig inte om man har ett låglöneyrke. Då kan man få samma summa från socialen. Persson och Co verkar förvånade över att ingen vill bli undersköterska, vårdare, dagisfröken eller lärare. Pengar betyder väl inte allt tänker han.

Dessa människor har läst flera år på högskolan för att få jobba med de som de gör. Ändå får de inte vettig lön. Det ska löna sig att utbilda sig. Har man högskoleexamen bör man få minimum 17 000 i ingångslön i alla yrken! Om du inte har ett "låglöneyrke" och jobbar med media, personal, bank, medicin eller vad det nu kan vara tjänar du i Stockholm kanske runt 22.000 i snitt dina första år grov uppskattning av mig. Då kan man få ut 15-16 tusen kronor i månaden. I Stockholm med framför allt en hög boendekostnad kommer man inte långt med de pengarna. Trots lång utbildning måste även vi som tillhör den övre delen i klasstegen vända på lapparna. Inte ens vi kan vara några storkonsumenter till handelns stora förlust.

Stockholm lär vara den dyraste staden att bo i i hela västvärlden i förhållande till våra löner. Om du Göran inte är beredd att höja våra löner på grund av inflationsrisken så ber jag dig i alla fall att sänka skatten. Vi behöver alla mer i plånboken får att kunna konsumera mer och höja vår BNP.

3. Satsa på studenterna. Bygg billigt boende, ge högre studiebidrag, fler lärarledda föreläsningar, mindre klasser. Satsa framför allt på att rekrytera andra socialgrupper än grupp ett till utbildningarna. Här kan man dessutom knyta an till punkt ett. Snart kommer vi blondisar märka att de där mörkhåriga individerna är kapabla att läsa också. Kanske är de precis som oss ändå?

Tror inte du också Göran att det här kan leda till ökad tillväxt?


Om författaren

Författare:
Caroline Persson

Om artikeln

Publicerad: 19 jul 2002 15:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: