sourze.se
Artikelbild

Blåbärsfärgade berg

Tidig morgon på Nya Zeeland.

Det är tidig morgon. Min mobil telefon som är satt på väckning vibrerar på natttygs bordet. Det är fortfarande mörkt.

Min man ynkar sej om att det är så okristligt tidigt att bli väckt. Jag säjer att han kan somna om och sova nån timme till. Jag bara kissar och borstar tänderna, sen så drar jag på mej kläderna som ligger framför braskaminen som fortfarande är varm sen gårkvällens brasa.

Långkallingar, jeans och dubbla sockor.

Linne, en t-shirt ytterligare en t-shirt, en varm fleesejacka med blixtlås och en vindtät jacka utanpå det.
En stor sjal som jag har dubbel runt halsen och kan dra up över halva ansiktet. Stora rejäla gummistövlar och ett par slitna bruna läderhandskar.

Kollar på termometern innan jag går ut. Det är en minusgrad så här tidigt på morgonen men dags temperaturen kommer att bli ca 15-18 plusgrader. Det går snabbt så fort solen kommit upp.

Jag tar en ficklampa och går ut i mörkret till min cykel. Det är is på sadeln. Cykellyset har slutat funka så jag har en stor ficklampa i ena handen när jag cyklar, den är inte påslagen för jag vet hur vägen är.

Bara ifall jag skulle behöva den.

Jag hoppar upp på sadeln och kall dimma smetar i ansiktet. När jag trampar förbi min egen paddock så råmar mina scottish highland högt och skrämmer fåren som sover i hagen intill.

Jag tänker: ät och bli stora, för Prästen Kyreus på Sourze honom kan ni få öva på, han gillar tjurfäktning har han sagt.

Dimma och upphetsade tjurar kan det vara något? Som rysk roulette? Vilket håll ska man springa åt och var är stängslet så man kommer ut, aj fan det var elektriskt stängsel.

Jag trampar vägen ner och bara en kilometer bort så börjar solen komma upp över bergskammen i öster. Mörkret är borta och nu är det bara dimma som svävar över hagarna jag trampar förbi.

Bergskammen är mörkblå som blåbärssylt och dimman svävar som vit mjölk. Där solen tittar up med några få strålar så färgas skyn lila rosa, precis som om blåbärskrämen flutit ut i mjölken.

Det är så vackert.

Nu svänger vägen och jag följer den och stannar till vid mjölkladan. Jag ska hjälpa ortens lokala bonde med att mjölka då hans fru är upptagen med att köra skolbarn til utbildning på annan ort. Jag hämtar korna i hagen med fyrhjulig MC och föser och baxar in ungkorna i herring bone-mjölkladan.

Slår på lyset och startar upp alla reglage inne i mjölkhuset. Det är vatten och pumpar och högtryckstvätt på. Spray för spen tvätt och insekt spray. Det är som en kärnkraftsstation där inne med olika knappar för olika saker.

Jag går ner i "oljegropen" som löper mellan raderna med kor och tar den ena mjölkapparaten efter den andra och suger fast på ko spenarna. En del kor har ont i juvren och är förstföderskor. Får lirka och klappa dom lite och sätta dit sugkopparna försiktigt.

Går fram och tillbaka i gången och tittar på dom genomskinliga glaskuporna i mjölkmaskinen som visar om det kommer mjölk ur kon eller om den är klar. Efteråt så föser jag dom tillbaka till hagen.

Kör en sväng med MC:n genom de hagar där det finns gravida kor. Ser vilka som fötts under natten och skriver upp kossans nummerlapp i örat och vad det är för kön på kalven.
Kalven får en plast lapp i örat.

Hämtar hö i en trailer som kopplas bakom MC:n.

Bonden kör och jag står på trailern och kastar ut hö till korna i hagarna. Sen hem för långrast i fem timmar så jag trampar hem och städar och tvättar och surfar på Sourze bland annat. Sen är det dags igen.

Fast nu är det 18 grader varmt och jag har bara T-shirt jeans och solbrillor. Kvällsmjölkningen går snabbt, tar bara en timme, sen cyklar jag hem för att göra middag till min man.

I nästa vecka så blir det mera jobb för då har nog alla 230 korna kalvat och alla ska vara inne i mjölkproduktionen.


Om författaren

Författare:
Suzanne Ek

Om artikeln

Publicerad: 17 jul 2002 14:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: