sourze.se

Semester från arbetslösheten

Tack, kära skattebetalare för era fina slantar!

Ja, faktiskt det är så det ligger till. Jag har precis som många andra blivit inslussad i ett så kallat åtgärdsprogram för arbetslösa. Staten vill väl inte att vi ska gå och dra, de vill väl inte att vi ska sova för länge om morgnarna. De vill att vi ska ha något att stiga upp för och något att gå och lägga sig för. Något att göra helt enkelt. De vill inte att vi ska synas i statistiken.

Dessutom erhåller man en viss ersättning för att hålla sig gömd, om man inte som jag strular till det med Alfa-kassan, som jag starkt misstänker består endast av en simpel telefonsvarare eftersom det är stört omöjligt att få kontakt med dem på annat sätt än via brev.

I alla fall, man fiser omkring på den här anstalten för dagdrivare, ja det känns faktiskt som om det är en anstalt, och låtsas att man är aktivt arbetssökande. Det räcker att man låtsas. Personalen eller vad man nu kan kalla dem, låtsas att de tar oss i kragarna och låtsas att de ordnar oss ett arbete, eller i alla fall en praktik. Man går helt enkelt omkring där och låtsas att man lever.

Och nu är det semester. Jag sa att jag tänkte att jag skulle söka lite jobb under några veckor till min handledare när vi senast hade en så kallad avstämning. Han såg frågande på mig och undrade slött varför jag skulle göra det innan han sa att jag hade semester nu. Så det var så det var. Jag hade två veckors betald semester från arbetslösheten.

Jag vet inte om jag ska jubla eller sura. Denna instans för lata dagdrivare som jag visar upp en slapphet av sällan skådat slag. Jag har funderat på om jag ska hålla tyst om det och vara glad över att den finns, eller om jag ska skriva insändare om det i tidningarna. Jag vill i alla fall att ni skattebetalare ska veta vart era pengar går till. Jag ska av försäkringskassan få 320 kronor om dagen för att driva omkring. Det är den lägsta ersättningen man kan få. Det finns alltså de som får betydligt mer. För att jag ska få dessa pengar kontinuerligt, aktivitetsgaranti har jag för mig att det kallas, så krävs det av mig att jag uppger att jag sökt jobb. Jag kan av erfarenhet avslöja att man alls inte behöver söka de här jobben. Det räcker med att säga att man har sökt det.

Så, skattebetalare, jag har snott era pengar! Och nu har jag två veckors betald semester till råga på allt.

Men en dag ska jag gottgöra allt. Jag ska bara fundera ut hur.


Om författaren

Författare:
Arvid Jurjaks

Om artikeln

Publicerad: 16 jul 2002 18:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: