sourze.se

Pengar, Bill Gates och välgörenhet

En väl använd krona är en god krona.

Om det kom en tiggare och knackade på din dörr och frågade efter ett mål mat, skulle du då bjuda in tiggaren på middag eller ge denne 100 kronor för att köpa egen mat för? Och ja, det finns bara dessa två alternativ att välja mellan...

Om du nu valde att bjuda in tiggaren på middag, skulle det göra dig till en bättre människa? Ser du det som om du skänkte en hundralapp, så är det ditt sätt att köpa dig fri från det personliga engagemanget? Eller är din egen intjänade hundralapp en lika medmänsklig handling som att bjuda in tiggaren i ditt hem? Är det överhuvudtaget en medmänsklig handling att bjuda in tiggaren?

Hur det än är med den saken så finns det få saker i livet som väcker upp så mycket känslor som pengar. Vid arvsdelning kan familjer som levt i gemenskap splittras och utse varandra till eviga fiender. Det finns de som kan mörda, ge upp sitt liv och åsidosätta all moral och sunt förnuft för pengar.

I alla de myter som finns runt pengar är nog den att de skulle vara roten till allt ont den mest felaktiga. Det handlar knappast om pengarna i sig, utan om vårt förhållningssätt till pengar. I religionens namn framställs pengar som något som står i total kontrast mot kärlekens budskap. Med vad är de pengar som skänks till välgörenhet varje år om inte en kärlekshandling? Och på TV möter vi korrumperade, okänsliga och egoistiska gestalter som JR Ewing och Angela Channing. Med andra ord; pengar förstör dig och alla de som finns runt omkring dig.

Bill Gates är för mig ett gott exempel på att pengar – och hur man förhåller sig till dem - kan vara något gott. Jag läste någonstans att om han var en enskild stat, så skulle han vara den 56.e rikaste staten i världen. Det låter overklig, men tänk då att Bill Gates under årens lopp har instiftat en mängd fonder och skänker stora summor pengar till välgörenhet. Under årens lopp har han personligen skänkt 800 miljoner dollar ca. 7,4 miljarder svenska kronor. En del säger att det är hans sätt att skatteplanera för att slippa framtida utgifter, en del säger att han gör det för att döva sitt samvete. Jag säger att alla de pengar han donerar och skänker fyller sin funktion oavsett var den bakomliggande orsaken är. Personligen så tror jag han gör det för att han vill hjälpa de som är i behov av stöd.

Jag gillar inte allt hos Bill Gates och han är definitivt inte min husgud, men det han symboliserar är något jag både respekterar och ser upp till. Att skänka en fjärdedel av alla de pengar Sverige lade på Hälsovård, sjukvård och social omsorg under 2001 är för mig en heroisk handling.

Däremot är en person som skänker alla sina pengar – och själv blir utan – i mina ögon en människa som lägger ut skuld i sitt handlande. För vad kan det vara för mening att själv få det för jävligt för att andra ska få det bra?

Jag är medveten om att det går att göra gott även utan pengar, men pengar kan vara förutsättning för att tillfredsställa livets mest grundläggande behov; mat, dryck och hälsa. Det sägs att det inte går att värdesätta en människas liv i pengar, men det går definitivt att ge en människa ett värdefullare liv med hjälp av pengar.


Om författaren

Författare:
Per Poulsen

Om artikeln

Publicerad: 15 jul 2002 11:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: