sourze.se

Musen som gick i väggen

Varför måste katter älska möss... så intensivt?

Öööörkkk... jag har tagit formen av ett riktigt "fruntimmer" nu - sitter hårt ikropkrupen på min skrivbordsstol och med ben o fötter väl invikta under mig.

Nyss hörde jag ett intensivt flirpande ljud - eller snarare ett slags kvittrande och vände mig nyfiket om.

DÄR leker Zingo lillkatten med en alldeles färsk och livslevande näbbmus. Det måste vara en näbbmus - för det ser ut som den har näbb och så låter den som en näbbmus. *kvittrar* intensivt - troligtvis skräckslaget, inte förnöjt - hela tiden.

Jävlar vad jag är rädd för möss - det är så det blir riktigt pinsamt. Troligtvis kommer jag att sitta här resten av dagen om inte Jerry kommer hem, eller Zingo lyckas ha ihjäl det lilla krypet för JAG VÅGAR INTE SÄTTA NER FÖTTERNA!!! Jag är fobiskt rädd för möss och det FINNS en anledning. Växte upp i ett hus där mössen glatt sprang gatlopp nätterna igenom. En gång vaknade jag av att jag hade en mus i sängen, en annan gång levde en mus rövare i min skolväska och så vidare... och så vidare... En överdos av möss - lade grunden till denna paniska rädsla för... möss..

Fy farao - det här är ren och skär tortyr - i dubbel bemärkelse kan jag konstatera. Både jag och musen liiiiider. Sett ur mitt subjektiva perspektiv så lider dock JAG mest...

Detta är också *muspremiär* för hittills har inget levande kryp släpats in över vår tröskel. Inte på flera år i alla fall. Lillkattens byten har bestått av fågelfjädrar från skator och kajor och ICA:s påskris, döda, fuktiga höstlöv och någon enstaka gång en rolig pinne eller två.

Gammelkatten slutade ju jaga för ett antal år sedan - efter en dust med en riktigt stor råtta och faktum är att jag tyckt det varit skönt att han beslutade sig för att gå i pension.

Hade hoppats lite på att slippa bli uppvaktad med byte - nånsin igen - men som sagt nu har Lillkissen debuterat och... vad gör man? Skriker? Hoppar upp på stolar och viker ihop sig till ett paket med så få utstickande lemmar som möjligt? Svimmar och faller i koma?

Jaaa... det allt det där gör man... ehhh... kvinna... menar jag. Och här är reflexerna snabba - utan minsta tecken till kvardröjande utbrändhets långsamma, idisslande kontemplation. Klick-klick-klick-snäpp-klick. Kan konstatera att "all systems check" - eller vad det nu är en flygkapten brukar säga innan "take-off"...

Undrar om jag kommer att sitta här resten av dagen? Å andra sidan är jag riktigt, riktigt kaffesugen och sjutton vet om jag inte tänker göra ett tappert försök att nå kaffebryggaren i köket. Uppskattar sprintersträckan till runt 10-12 meter och om jag springer riktigt, riktigt fort så hinner jag smälla igen dörren också. Måste bara se till att jag får med mig ciggen - då kan jag pusta ut på kökstrappan istället medan jag funderar ut strategin för att ta mig till nästa plats i huset så fort och smidigt och muskonfrontationsfritt som möjligt.

Kanske smiter iväg till bonngolfbanan några timmar och hoppas på att allt ordnat sig till det bästa när jag kommer hem igen?

Sveper i mig den sista lilla kaffeskvätten i min mugg. Det räcker inte... jag måste ha en mugg till - för att piggna till ordentligt, för att göra hjärnan "ren och klar" QiGong funkar liksom inte riktigt nu - för då måste man stå på golvet och vara lugn och avspänd... Ja... hur och vad göra... jag funderar vidare medan jag nogsamt håller alla lemmar nära, nära min kropp här på skrivbordsstolen. Jag känner mig nästan som en kub, eller ett väl inslaget paket. Samtidigt noterar jag glatt att... jag är tamejsjutton fortfarande jäkligt vig och mjuk i kroppen - knäna befinner sig nämligen strax under hakan :-

*

Trettio minuter senare
Nu har jag bestämt mig för att... sprinta ut i köket och hämta en burk och välta över musen.

Zingo leker fortfarande med den lilla stackaren och jag... står inte uuuuuuuuuuut... nu har jag börjat tycka synd om musen till på köpet.

Jag är ju faktiskt fena på att fånga flugor med hjälp av glas som jag välter över dem - sticker in ett vykort under och sedan släpper jag ut dem i det fria. Kom på att jag kan nog använda den strategin till musen också.

Usch... nu sprang dom in i det här rummet - Musen först, illvrålandes i högan sky och Zingo glatt och intresserat efter. Äsch... jag skiter i fobin nu. Nu jäklar ska musen räddas!

*

Ytterligare tid har gått - Snöplig Musjakt…

Jaha... det här blev ju inte så bra. Jag beväpnade mig med en bunke från köket och lyckades med Zingos hjälp istället jaga in musen i ett hörn. Närmre bestämt så sitter den nu någonstans inne i väggen i hallen nere. Zingo ligger och bevakar skjutdörrspringan det är där Musen kröp in och jag befinner mig åter "paketerad" på skrivbordsstolen. Det lilla mod jag lyckades uppbringa är förbrukat och jag befinner mig åter nära svimnings/koma-tillståndet... Nu är jag dessutom riktigt kissnödig också och måste ta mig förbi och igenom skjutdörrshålet för att komma till toaletten. Tycker åter mer synd om mig själv... än om Musen...

*

Och dagen bara försvinner - Musfundering…

Ja... jag har ju visserligen "vatt i väggen" och nu har jag dessutom fått en Mus att Gå i Väggen också. Sitter här med fötterna högt och lyssnar på hur den springer runt, runt där inne, i Väggen… stackarn... Jag minns hur det var - känslan av total frustration, instängdhet, hopplöshet. Ingen väg tycktes leda ut… Tröstar mig med att jag numera är frisk - har hittat ut och sätter mitt hopp till att det ska gå lika bra för Musen också.

*

Slutet på Musjakten

Drar nu en lättnadens suck. Vi har nu jagat Mus hela dagen och jag vill bara köra slutrapporten här. Det slutade lyckligt som du ser av bifogade bild, musen infångades i ett glas delvis med hjälp av en bit ost och är nu helskinnad utsläppt på grannens tomt *s*. Zingo är givetvis lite sur och besviken. Går här och skriker ihärdigt och uppfordrande - "Var äää min Muuuuuuus????" -"Tog ni min Muuuuuuuuus??!!". Jag bryr mig inte - hon kan skrika bäst hon vill för nu har lugnet åter lagt sig här hemma :-.

*

Musepilog…

Kom på att jag har inte riktigt rapporterat allt Viktigt som hänt under Den Vilda Jakten på Musen.

Jag hämtade ju faktiskt Gammelkatten - han låg och vältrade sig i solen på balkongen uppe och så sa jag till honom att -"Nu ska du få jobba lite". Han brukade vara ilsnabb på att kasta sig över Möss och snabbt bära ut dem.

Jaha... bar ner Gammelkatten under armen och stängde in honom tillsammans med Zingo i matsalen där Musen befann sig för tillfället. Min yngsta dotter och jag lekte hela havet stormar - klev på de strategiskt utplacerade stolarna och matsalsbordet. En bunke i handen för att fånga in musen i. Matsalsfönstret på vid gavel för att slänga ut Musen igenom.

Vad gjorde Gammelkatten? Kastade sig över Musen? Nähä då. Han iakttog lojt Zingos misslyckade försök att fånga in musen, slickade sig lite i pälsen för att till sist med ett Jättesprång vigt kasta sig ut genom fönstret. Som en svart regnbåge - flytande, elegant, vigt.

"Jag har gjort mitt", tycktes han tänka... - och... "jag njuter mitt otium - är man pensionär så är man" *s*.


Om författaren

Författare:
Anette Jonsson

Om artikeln

Publicerad: 15 jul 2002 18:08

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: