sourze.se

Vuxnas behov - eller barnens?

Vilket är viktigast?

Vuxnas behov av ditten och datten, eller barnens primära behov av kärlek och trygghet?

Den familjepolitiska debatten handlar idag nästan enbart om vuxnas behov av jämställdhet, pengar och karriär. Den borde mera handla om barnens rätt att få sina grundläggande behov tillfredsställda.

Det är ynkligt att vuxna människor käbblar om vilket av könen som ska "offra sig" och avstå från "det riktiga livet" för att "tvingas försmäkta" en längre eller kortare tid tillsammans med sina små barn. Man skulle kunna tro att det handlade om landsförvisning eller fängelsestraff.

Ett, två eller tre år hemma med barnen? Vänd i stället på frågan. Utgå ifrån barnets behov. Behöver det enskilda barnet ett eller kanske tre år hemma med en av föräldrarna? På hel eller deltid? Låt föräldrarna själva avgöra detta!

Föräldrarna känner sitt eget barns behov bättre än vad politikerna gör. Valfrihet för föräldrarna i barnomsorgen får inte behandlas som en plånboksfråga. Inte heller som en jämställdhetsfråga. Valfrihet för föräldrarna handlar om något mycket viktigare än så: Barnens liv och framtid. Deras psykiska hälsa, nu och i framtiden. Det som vi sår nu får barnen skörda när de växer upp.

Vi väljer faktiskt deras framtid nu!


Om författaren

Författare:
Monica Bodling

Om artikeln

Publicerad: 12 jul 2002 12:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: