sourze.se

Carola vs Ramona

Rättssäkerhet och humanism i vårt samhälle.

Tror jag har läst det mesta som skrivits av både Carola och Ramona. Den senaste debatten tror jag att jag kan bringa klarhet i, hoppas jag åtminstone.

Som jag läser Carola och Ramona:
Ramona vill hård-dra och varna, enligt Carolas åsikter hårddra för mycket, Carola vill att vi ska vara mera öppna och inte se mörker i allt. Att våga möta sina medmänniskor.
Man ska kunna möta sina med människor. Vi får inte skrika: "vargen kommer" för ofta. Vi ska se till att fånga "vargen" och förpassa den. Med vargen menar jag vår rädsla och orsaken till den.

Men visst håller vi alla med om att vissa fångar slipper ut för lätt! Att det är något som är fel i vårt rättssamhälle då polis jobbar för högtryck och lagen släpper ut. Ibland släpper lagen ut sådana som polisen får arrestera om och om igen. Alla har väl hört om inbrottstjuven som greps med hela bilen ful av verktyg som kofötter och liknade, han klarade sej då han sa att han skulle snickra! Godset som var uppenbart stulet gick inte att identifiera. Mannen har en historia som tjuv, men han släpps. Detta gör att polisen blir frustrerad då den gör ett bra jobb men det pekas finger åt deras arbete och det måste ju kännas som att någon narrar dom. Nån gång så slår han och en kumpan ihjäl någon under ett inbrott, dom skyller på varandra. På nästa permission eller nästa gång dom är ute så gör dom om det igen och igen.

Ramona uppmanar oss att inte släppa in folk, att vara på vår vakt. Carola påpekar att Ramonas rädsla och hårddragning är onyttig för vår egen skull. För vi kan inte se alla människor som onda bara för att det finns några onda. Det vi ser i massmedia om vad som sker som är ont ute i världen ska inte få påverka oss. Vi ser bara det onda i massmedia. Inte står det om familjen som kört vilse och knackade på en dörr, fick en kopp kaffe och blev goda vänner för livet och numera hälsar på varje år dom åker på semester. Nej, det står om dom som knackade på och band hela familjen och tog med sej kassaskåpet om ni inte har kassaskåp så är ni säkra, humoristisk kommentar.

Ser i kommentarer där folk inte har läst noga vad som skrivs och det hoppas artikelskrivarna och kommentarerna blir långa följetonger. Tänk om dessa kommentatorer kunde skriva om sina åsikter så det blev lite fart på debatten om samhället, lagar och media. Om att vår humanism kan gå förlorad för att vi blir så avtrubbade av allt våld och ser våld och ondska i allt som görs.

Vad är det som behövs göras i vårt samhälle så vi vågar tro på varandra igen? Att våga lita på sina medmänniskor.

Någon skrev i en kommentar att inte skulle han öppna dörren om det stod främmande män utanför och ringde på. Min upplevelse av främmande som ringer på dörren är, när jag bor på landet:
Jehovas vittnen som helt artigt vill dela ut sin religion, säj nej tack vänligt och stäng dörren.
Avontanten som bor i nästa kvarter, ni får en trevlig pratstund och du har en ny vän som hälsar när ni möts.
En lastbilschaufför som kört fel och som undrar om det är ok att vända på min uppfart då hans lastbil med trailer inte kommer runt och han har backat i en kilometer på smal väg.
En granne som jag aldrig sett och som bor flera kilometer bort men han har hört att jag vill ha en tunna att elda i och han ska åka till tippen med några och undrar om jag vill ha.
Elavläsarmannen som inte hittar en viss fastighet.

När jag bodde I Stockholm så hade jag dessa upplevelser:
Grannen undrar om jag vill gå ihop med honom och ringa störningsjouren om en fest.
Hyresgästföreningen som värvar.
Grannen som vill låna socker.
Jehovas vittnen.
Avontanten.
Äldre förvirrad man som gått vilse, han är senil och gråter.
Trafikolycka mitt i natten utanför där jag bor, man vill ha hjälp att ringa.

Visst är jag medveten om att det sker otäcka saker som misshandel, rån och mord. Jag kan inte ha min dörr stängd på grund av detta.

Den riktiga uppmaningen skulle vara:
Dom flesta misshandlar och mord sker inom familjen så det skulle i så fall vara att uppmana folk att flytta hemifrån fort som fasingen och aldrig skaffa sej vare sej familj eller vänner för dom är farliga! Dom flesta rån sker utomhus på banker eller postkontor så där är mitt råd gå inte ut!

Det jag vill se är en debatt för hur vi ska kunna våga öppna dörren och våga gå ut. Vad är det som felas? Släpps fångar ut för tidigt? Tas dom inte in så lätt? Ska vi se till att våra styrande ser om våra lagar? Så att vi kan vara öppna och glada och våga öppna dörren och gå ut! Visa en lägre tolerans för att göra vårt samhälle humanare. Humanare för dom som vill ha det så men inte humanare för dom som inte accepterar och följer.

Jag anser att återfallsförbrytare inte ska ut så lätt. Jag anser att den ekonomi vi ger till skola och barnomsorg redan där styr vår kriminalitet som styr vårt samhälle.
Ge mera stöd till skola och barnomsorg så tjänar vi in det i slutändan!

När du kört fel och bensinen tar slut så vill du att den dörr du knackar på öppnas.

***

Just nu så hör jag på nyheterna här Nya Zealand om en home-invasion som var för några år sen här nere. Fyra unga män bröt sej in i ett hus och rånade och misshandlade för dom totalt främmande människor. Frun i huset mördades. Alla fyra arresterades. Den som höll i vapnet fick straff, satt efter mord första graden, de övriga tre mord medhjälp. Mannen i familjen sa i intervju att trots de straff de fick så lever de allihopa men så gjorde inte hans fru. Han kämpade för en nolltolerans som ett sorgearbete efter sin frus död. Mannen som överlevde och sörjde sin fru dog i dag, tre år efter, i cancer.

Blev hans död också som ett resultat av en home-invasion?
Kan man sörja så cancer utvecklas av att man är olycklig ?
En del säjer att sjukdomar kan utvecklas av sorg. Han blev 50 år och efterlämnade barn och lantbruk.


Om författaren

Författare:
Suzanne Ek

Om artikeln

Publicerad: 12 jul 2002 15:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: