sourze.se

Slätstrukna partisidor?

En analys av partiernas internetsidor inför det kommande valet.

I samband med det stundande valet och kanske för att partiledarna ska kunna ta ut semester läggs mycket krut på partierna webbplatser.

För att hitta ett parti som kan vinna mina sympatier anordnade jag en hastig, nattlig undersökning av våra partiers hemsidor. Jag granskade framförallt förstasidans färg, form och funktioner. Men även häftiga rubriker gav extrapoäng.

www.moderat.se
Naturligtvis mycket blått och en somrig lite halvmolnig Bo Lundgren pryder förstasidan. Det står att läsa att Bo tycker att landet behöver ny ledning. Vidare hävdar man på fullt allvar att Moderaterna lett utvecklingen på Internet under en lång tid. Sidan är välordnad, fräsch men nytänkande var inte det första som slog mig. Det finns gott om olika avdelningar och en personlig favorit blev att man kunde ladda ner Lundgren med familj samt Chris Heister i skinnjacka från bildgalleriet.

www.socialdemokrat.se
En lite grå webbplats i bildlig betydelse för naturligtvis är rött det mest dominerande. Men, en trevlig funktion möter besökaren direkt. En assistent kallad Rosen svarar på den nyfiknes frågor.
"Kan jag få en tjuga?" inledde jag med.
"Jag vet inte, men välj gärna en röd..." svarade Rosen.
"Ska man legalisera knark?" svarade däremot assistenten utförligt på medans "Ska man kunna köpa brännvin på ICA?" genererade ett "Jag förstår inte". I övrigt står Person på förstasidan tillsammans med information om att sosseglassen är här och sommaren är räddad. Helhetsintryck: lite trist men lättnavigerat.

www.miljopartiet.se
Partiets webbplats förvånade mig. Lite fördomsfullt trodde jag att jag skulle mötas av ganska mycket gult och någon liten söt slingerväxt i bakgrunden. Men istället är det stilrent och tydligt. Knappt fem sekunder behövde jag på sidan innan jag lärde mig att de nya språkrören heter Maria Wetterstrand och Peter Eriksson och att de valdes under stort jubel.

www.folkpartiet.se
Sidan använder en betydligt mörkare blå ton än Moderaterna. Sammanträffande? Jag hittade inga roliga rubriker eller andra funktioner än att man kunda ladda ner partiloggan till mobilen. I övrigt lugnt, beskedligt och nedtonat, inga överaskningar.

www.vansterpartiet.se
Trevliga sidor även om jag föredragit att se i alla fall en röd fana på framsidan. Istället får man se Schyman och någon liten Ronjaliknade figur jag känner igen från bussreklam. Det fanns inga kraftfulla intressanta rubriker. Däremot flörtar partiet helt uppenbart med de unga genom notiser om festivaler och dylikt.

www.kristdemokrat.se
Mina antaganden om kors och bönetips kom på skam. I likhet med Lundgren anser Svensson att Sverige behöver en ny regering. Webbplatsen gav ingen aha-upplevelse utan följer mallen med lätt navigation och prydligt utseende. Något som fångade mitt intresse var att kd erbjuder webb-tv med nya program varje söndag. Jag kan knappt hålla mig.

www.centerpartiet.se
Mycket ljusgrönt och mycket Maud Olofsson. En liten parentes är att man kan ladda ner inte mindre än 14 olika bilder på den uppenbart populäre partiledaren. Medan man laddar ner de ofta tunga filerna kan man förströ sig med att läsa vad som gör Maud arg, glad och ledsen.

Skulle jag i september basera min röst på partiernas webbsidor stod jag inför ett problem. De är alla ganska lika med små skillnader i färg och form. Jag gillade sossarnas lilla assistent, Rosen, och senare under natten fortsatte jag med frågor som inte lämpar sig under den här avdelningen.

Men jag konstaterar att den här undersökningen inte gett mig någon som helst ny politisk ståndpunkt. Mitt nästa steg är att se vilket parti som har snyggast representanter.


Om författaren

Författare:
Andreas Soneryd

Om artikeln

Publicerad: 26 jun 2002 15:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: